Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 203ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Αγ. Αναστασίας η 203η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821. Στη μάχη εκείνη οι Χαλκιδικιώτες Επαναστάτες, μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες με αρχηγό τον Καπετάν Κάψα (Χάψα) πολέμησαν με απαράμιλλη ανδρεία με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, και έπεσαν όλοι στο πεδίο της μάχης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο και τον Δήμο Πολυγύρου, τίμησαν και φέτος την θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του , καθώς και το ολοκαύτωμα της Αγίας Αναστασίας. Οι εκδηλώσεις έγιναν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής στο Καθολικό του ομώνυμου Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του Μνημείου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα

Στο καθολικό της Μονής τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών καθώς και του Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγούμενου της Ι. Μονής και άλλων κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά την πυρπόληση της Ι. Μονής.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τη φιλόλογο κ. Μαρία Καραμπατάκη η οποία καθήλωσε και γοήτευσε. τους παρευρισκομένους. Χωρίς γραπτό κείμενο, ανέλυσε τα γεγονότα της μάχης και αναφέρθηκε στην συμβολή της Επανάστασης της Χαλκιδικής το 1821, στην έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα, η οποία δυστυχώς ελάχιστα αναφέρεται στα σχολικά βιβλία.

Στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η απαγγελία ποιήματος για τον Καπετάν Χάψα   από τον μαθητή του Γυμνασίου Βασιλικών, Αθανασίο – Παΐσιο Παπουτσάκη.

Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του μνημείου από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος και Κυριακή Μάλαμα, η οποία εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή, η
Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, οι Δήμαρχοι Πολυγύρου Κασσάνδρας, και Εμμανουήλ Παππά Σερρών, οι Αντιδήμαρχοι Σιθωνίας Θέρμης και Πολυγύρου, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη ,ο εκπρόσωπος του Στρατηγού του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, Γαλάτιστας, Γαλαρινού, Βασιλικών και Λιβαδίου, 
καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

 Περισσότερες φωτογραφίες στο facebook του Συλλόγου

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 203ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

    Μέλη και φίλοι του Παγχαλκιδικού  Συλλόγου, σας ενημερώνουμε ότι,

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 θα εορταστεί στην Αγ. Αναστασία η 203η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών. Εκεί την 13ης Ιουνίου 1821, οι Χαλκιδικιώτες Επαναστάτες, μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες με αρχηγό τον Καπετάν Κάψα (Χάψα) συγκρούστηκαν με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις και πολεμώντας, με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν στο πεδίο της μάχης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο και τον Δήμο Πολυγύρου, θα τιμήσουν και φέτος την θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του, καθώς και το ολοκαύτωμα της μονής.

Στην Ιερά μονή της Αγίας Αναστασίας, μετά την θεία λειτουργία, θα τελεστεί Μνημόσυνο και θα εκφωνηθεί πανηγυρικός λόγος από την φιλόλογο κ Μαρία Καραμπατάκη. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου και θα ακολουθήσει δεξίωση από την Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου μας κ. Αστέριος Λυρτζής

Η μετάβαση στην Ιερά Μονή της Αγ. Αναστασίας θα γίνει ατομικά.

Σας περιμένουμε.

Το Δ.Σ.