ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014.

Όπως παρουσιάστηκαν στη  Γεν. Συνέλευση της 18ης Ιαν. 2015, στην αίθουσα του Συλλόγου.

Αγαπητοί συμπατριώτες - μέλη  του Παγχαλκιδικού Συλλόγου

Εκ μέρους του Δ.Σ. σας καλωσορίζω στη σημερινή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας παρακαλώ να δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές ολοκλήρου του Δ.Σ. για τον καινούργιο χρόνο που ήδη ανέτειλε. Αίσιον και ευτυχές λοιπόν το νέον έτος με ειρήνη για τον κόσμο, ευημερία για την πατρίδα μας, ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας και προκοπή για το Σύλλογο μας και τη Χαλκιδική μας.

Αγαπητοί φίλοι

Η γενική συνέλευση των μελών, αποτελεί το ανώτατο το κυρίαρχο όργανο της διοικήσεως του Συλλόγου και η σύγκληση και η πραγματοποίησή της αποτελεί την υπέρτατη έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του.

Σήμερα είναι η ημέρα του απολογισμού των πεπραγμένων αλλά κυρίως είναι η μέρα των μελών να μιλήσουν, να κάνουν κρίσεις, παρατηρήσεις, και να διατυπώσουν προτάσεις τις οποίες θα λάβει υπόψη το νέο δ.σ. ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική, ακόμα πιο χρήσιμη η λειτουργία του Συλλόγου το επόμενο έτος.

Αγαπητοί συμπατριώτες

Η ανάγνωση των πεπραγμένων είναι συνήθως  κουραστική γιατί αναφέρεται σε έργα και δράσεις που πέρασαν. ΄Ισως και ανιαρή.  Όμως καταστατικά είναι επιβεβλημένο τα πεπραγμένα να αναγνωσθούν σήμερα εδώ μπροστά στο κυρίαρχο σώμα της Γεν. Συνέλευσης για να ακουσθούν, από όλους, να κριθούν και στη συνέχεια να ψηφισθούν. Γι’  αυτό θα προσπαθήσω να είμαι  σύντομος όσο γίνεται πιο σύντομος. ΄Αλλωστε όλες σχεδόν  οι ενέργειες, οι προγραμματισμοί και οι δράσεις έχουν δημοσιευθεί στον Παγχαλκιδικό Λόγο.

Αρχίζω λοιπόν με την απαρίθμηση των πεπραγμένων.

Εθνικές εκδηλώσεις

Συνεχίζοντας την εθνική παράδοση γιορτάσαμε και εφέτος την επέτειο της πολύνεκρης μάχης των Βασιλικών και της θυσίας του καπετάν  Χάψα και των συμμαχητών του την τδεύτερη Κυριακή  του Ιουνίου του 2014, με θρησκευτικό μνημόσυνο , ομιλία από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιλήτου και ηγούμενο της Ι. Μονής της Αγ. Αναστασίας κ. Απόστολο, και επιμνημόσυνη δέηση και στέψη του  ανδριάντα του καπετάνιου τον οποίο  ο Παγχαλκιδικός ανήγειρε στο Μοναστήρι της Αγ. Αναστασίας. Ο εορτασμός έγινε με πρωτοβουλία της  Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και με συμμετοχή των τριών Δήμων Πολυγύρου, Σιθωνίας και Θέρμης και παρέστησαν όπως πάντα, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, της Βουλής, του Στρατηγού του Γ΄ Σ.Σ. και οι τοπικές Αρχές.

Η φετεινή χρονιά ήταν η πρώτη που την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του εορτασμού της επετείου της μάχης των Βασιλικών και της θυσίας των προγόνων μας πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Μέχρι τώρα τη γιορτή την οργάνωνε ο Παγχαλκιδικός όμως από πέρυσι μεταβίβασε τη φροντίδα της διοργάνωσης, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για να έχει μεγαλύτερη επισημότητα, μονιμότητα και σοβαρότητα, να μπορεί να αντιμετωπίζει  τις απαιτούμενες δαπάνες αλλά και για να μεριμνήσει ώστε να εκδοθεί  Π.Δ. που να καθορίσει πλέον τη μέρα αυτή ως επίσημη τοπική εθνική εορτή κατά πως της αξίζει.

Ο Παγχαλκιδικός όμως δεν απομακρύνθηκε εντελώς από την εκδήλωση. Κράτησε και θα κρατήσει εσαεί τη φροντίδα και τη δαπάνη της τέλεσης του θρησκευτικού μνημοσύνου ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΤΩΝ ΠΕΣΌΝΤΩΝ ΗΡΩΩΝ και μετέχει ενεργά στον εορτασμό κατά πως θα του ζητηθεί από την έχουσα την ευθύνη Δημόσια Αρχή.

Πέρα απ’  αυτό ο Παγχαλκιδικός παρέστη σε όλες τις μεγάλες εθνικές εκδηλώσεις που γιορτάστηκαν στη Χαλκιδική, με καταθέσεις στεφάνων από μέλη του Δ,Σ, ή τους κατά τόπους αντιπροσώπους (Πολύγυρο, Ιερισσό, Αρναία, Κασσάνδρα κλπ.). και δεν παρέλειψε και εφέτος την 25η Μαρτίου να στέψει την προτομή του κ. Χάψα στην Ομώνυμη πλατεία (τα΄ρμα Βούλγαρη).

 Παρέλαση με το λάβαρο Στη δε Θεσσαλονίκη μας για πρώτη φορά στα χρονικά του Συλλόγου, τμήμα του με την ελληνική σημαία και τα λάβαρα πήρε μέρος και παρήλασε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου στις μεγάλες παρελάσεις των επετείων. ΄Ετσι από δω και πέρα θα είναι και η Χαλκιδική παρούσα στον εορτασμό των μεγάλων εθνικών εορτασμών στη πόλη μας. 

Πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις:

Πολλές και ποικίλες ήταν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τον Παγχαλκιδικό τη χρονιά  που πέρασε.

Θα αναφερθώ στις κυριότερες με συντομία. Άλλωστε όπως ήδη έχω πει ρεπορτάζ για την καθεμιά έχει δημοσιευθεί στον Παγχαλκιδικό Λόγο.

Φιλολογικά βραδινά: Δύο φιλολογικά βραδινά πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασεΤο πρώτο ήταν αφιερωμένο στον Κ.Π. Καβάφη (29-1-2014) με κύρια ομιλήτρια την κ. Γεωργία Πούλου και το δεύτερο ήταν αφιερωμένο στον ΄Αγγελο Σικελιανό 26-2-2014 με κύρια ομιλήτρια την κ. Καίτη Μπαλάση σε συνδριοργάνωση με το Σύλλογο Πολυγυρινών Θεσσαλονίκης.

Ομιλίες με θέματα υγείας (κάθε Τετάρτη)

16-1-2014. Ομιλία από την πτυχιούχο Ψυχολογίας κ. Άννα Γ. Ζιούπου με θέμα: Δεν αρκούν μονο τα φάρμακα. Τρόποι για να κατακτήσουμε την ευτυχία

12-2-2014. Ομιλία από τον ψυχίατρο κ. Λάζαρο Σαββίδη με θέμα Η ψυχική υγεία στην Τρίτη ηλικία.

10-4-2014. Ομιλία από την ακτινοδιαγνώστρια ιατρό κ. Μαρία Γ. Μαλανδρή με θέμα: Ο καρκίνος του μαστού.

12-11-2014. Ομιλία από την κοινωνική λειτουργό κ. Βασιλική Βλαχοπούλου με θέμα: Η φροντίδα των ηλικιωμένων στην οικογένεια.

3-12-2014. Ομιλία από τον ενδοκρινολόγο ιατρό κ. Θεμιστοκλή Καλτσά με θέμα: Παχυσαρκία. Αίτια και θεραπεία.

Επίσης ομιλία στις 7-5-2014 από τον ομότιμο καθηγητή της Μετεωρολογία του ΑΠΘ κ. Τιμολέοντα  Μακρογιάννη με θέμα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή.

8-5-2014. Τρίωρο σεμινάριο από τον καθηγητή γαστρονομίας κ. Γιώργο Παλησίδη με ενημέρωση πάνω στα προϊόντα που παράγονται στη Χαλκιδική και επίδειξη παρακευής των. Χορηγοί δωρεάν προϊόντων επιχειρήσεις της Χαλκιιδκής.  

Παρουσιάσεις βιβλίων

Ως πολιτιστικό και συγχρόνως πνευματικό σωματείο ο Παγχαλκιδικός φιλοξένησε και σε μερικές περιπτώσεις προέτρεψε τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας που είτε είναι συγγραφείς, είτε ερευνητές, είτε μελετητές, να παρουσιάζουν τα προϊόντα του μόχθου τους στην αίθουσα αυτή, ώστε να τα χαιρόμαστε όλοι Χαλκιδικιώτες και οι φίλοι μας. Έτσι τη χρονιά που πέρασε παρουσιάστηκαν τα παρακάτω βιβλία.

1. Είδαμεν ζωήν ελευθέραν. 5-3-2014. Του κ. Χρήστου Καραστέργιου από την Ιερισσό. Το παρουσίασαν : ο καθηγητής της Αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Σταύρος Αυγολούπης, ο αρχιτέκτων κ. Γιάννης Αικατερινάρης και ο συγγραφέας. Προλόγισε η εκδότρια κ. Γραμματική Καραβασιλικού.

2. ΄Ιχνη στο χρόνο. 2-4-2014. Ποιητική συλλογή του φιλολόγου και ποιητή κ. Γιάννη Καραμίχου από την Αρναία. Το παρουσίασε ο φιλόλογος κ. Δημ. Κοσμάς από τον Πολύγυρο.

Εκδηλώσεις Αλληλεγγύης.

Η αλληλεγγύη είναι η σημαία που έχει υψωμένη ο Παγχαλκιδικός από ιδρύσεώς του και συνεχίζει να ανεμίζει μέχρι σήμερα .

Εφέτος 2014 ο Σύλλογός μας:

Για τις γιορτές του Πάσχα πρόσφερε 1)Δώρα στους κρατουμένους των φυλακών Κασσάνδρας και 2) Μικρό χρηματικό ποσό Σύλλογο Λάμψη για τα παιδιά με καρκίνο.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων διοργάνωσε ΒΑΖΑΑΡ με χειροτεχνήματα ντεκουπάζ του τμήματος γυναικών και τα χρήματα που εισπράχθηκαν προσφέρθηκαν επίσης στο Σύλλογο Λάμψη για τα παιδιά με καρκίνο.

Επίσης συμπαραστάθηκε συμπατριώτες μας που είχαν ιδιαίτερη ανάγκη με κάθε τρόπο.

Τέλος ανακοινώνεται προς όλους ότι το δ.σ. στα πλαίσια των δυνατοτήτων του είναι έτοιμο να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του σε κάθε μέλος του Συλλόγου που έχει ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία η φτώχεια και η μείωση των εισοδημάτων χτυπά την πόρτα μας απειλητικά. Ας ευχηθούμε γρήγορα  η πατρίδα μας να ξαναβρεί το δρόμο της.

Χοροί, συνεστιάσεις, γιορτές,

Ο ετήσιος χορός που αποτελεί κορυφαίο γεγονός στην ετήσια πορεία του Συλλόγου έγινε κανονικά εφέτος στις 16 Μαρτίου στο κέντρο διασκεδάσεως FOCUS με  επιτυχία.

 Εφέτος θα πραγματοποιηθεί και πάλι  το μεσημέρι της Κυριακής της Αποκριάς  15 Φεβρουαρίου 2015  και ώρα μία το μεσημέρι στο οικογενειακό κέντρο PRIVE , στην είσοδο του αεροδρομίου με 15 ευρώ το άτομο στο κέντρο  Η παρουσία όλων απαραίτητη. Ένας επιτυχημένος χορός δίνει δύναμη και κύρος στο Σύλλογο δίνει κουράγιο στο Δ.Σ. και κλάτι ιδιαίτερο : Ζηλεύουμε αλήθεια όταν οι μικροί τοπικοί Σύλλογοι γεμίζουν τις αίθουσες με 400 και 500 άτομα  να μην μπορούμε και εμείς ως Παγχαλκιδικός να έχουμε τα ίδια. (Βοϊακή Εστία)

Η Μασαλιάδα

Για δεύτερη χρονιά διοργανώθηκε (10-11-2013) στον ίδιο κέντρο η δεύτερη Μασαλιάδα-συνεστίαση του φθινοπώρου με μασαλιολόγους από τη Χαλκιδική,η οποία συγκέντρωσε περισσότερο από κάθε άλλη διοργάνωση κόσμο και σκόρπισε το γέλιο και τη χαρά. Ας ετοιμαστούμε για το επόμενο φθινόπωρο.

Άλλες συνεστιάσεις εκτός εκείνης των  μελών και φίλων της χορωδίας επί τη λήξει της περιόδου που πραγματοποιήθηκε στις 27-5-2014. δεν έγιναν γιατί σε κάθε εκδρομή έχουμε συνεστίαση. Τρώμε πίνουμε και διασκεδάζουμε όλοι μαζί.

Γιορτές:

1. Η Γιορτή της μητέρας. Στις 8 Μαΐου έγινε η γιορτή της μητέρας με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Τη γιορτή προετοίμασε, σκηνοθέτησε  και την εκτέλεσε  η πολυτάλαντη κ. Φρόσω Σαρδελλά ενώ η κ.  Μαρία Γρίβα απήγειλε ποιήματα. Στο πιάνο η κ. Μαρία Βαφειάδου.

΄Η εξαίρετη από κάθε άποψη γιορτή απαθανατίστηκε δισκέτα.

2. Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Πριν ένα ακριβώς μήνα έγινε μια θαυμάσια Χριστουγεννιάτικη γιορτή με φροντίδα σκηνοθεσία και εκτέλεση του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυγυρινών Θεσσαλονίκης στην οποία είχαν ρόλους η πρόεδρος κ. Μπουλάκη και τα μέλη του Δ.Σ. Πάνος Βερροιώτης, Απόστολος Κελιαφάνος, Γιάννης Τσίκουλας, Μαρία Τσαμουρτζή και με σύμπραξη του Σταύρου Αυγολούπη και του Χρήστου Παπαγιάννη. Ακολούθησε δεξίωση με πλούσια κεράσμτα που ετοίμασαν και οι κυρίες του Συλλόγου μας. Το εκλεκτό κρασί, 40 φιάλες, ήταν  για άλλη μια χρονιά  προσφορά της οινοποιίας Κλαούντιας Παπαγιάννη από την Αρναία..  

Ομαδική παρακολούθηση ποιοτικών καλλιτεχνικών παραστάσεων.Ο Παγχαλκιδικός με τη φροντίδα της εφόρου  του Δ.Σ. Κυρίας Ζηνοβίας Πάχτα τη χρονιά που πέρασε εξασφάλισε φτηνά ομαδικά εισιτήρια και έδωσε την ευκαιρία σε ένα πλήθος μελών να παρακολουθήσει ποιοτικές παραστάσεις στο Κρατικό θέατρο και στο Μέγαρο μουσικής (Συναυλία του Μανώλη Μητσιά (24-10-2014, Επιθεώρηση «Θα περάσει και αυτό 28-12-2014) 

ΕκδρομέςΟ Παγχαλκιδικός τα τελευταία 20 χρόνια έχει πραγματοποιήσει μέγα πλήθος, πάνω από 200 ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές. Δέκα εκδρομές κατά μέσο όρο το χρόνο.

Το 2014 πραγματοποιήθηκαν 7 εκδρομές όλες πολυήμερες που σε αριθμό ημερών κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ο Σύλλογος βρέθηκε σε εκδρομή για 34 ολόκληρες μέρες:

3ήμερη Αλεξανδρούπολη, Αδρανούπολη, Δέλτα ΄Εβρου (28,29,30 Μαρτίου)  λεωφορεία     2

4ήμερη    Κων/πολη, Προύσα, Μουδανιά, Καλλικράτεια (24-27 Απριλίου 2014)                     1

4ήμερη    Τήνο, Σύρο (30, 31 Μαΐου-1, 2 Ιουνίου)                                                                     2

8ήμερη στη Ρωσία (Μόσχα, Πετρούπολη) (11-18 Ιουλίου)                                                         1

8ήμερη στις Δαλματικές ακτές.  Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία ,Ιταλία, Σερβία      (28 Σεπτ.- 5 Οκτ.)                                                                                                                            2

3ήμερη στην Αιδηψό-Χαλκίδα (9-11Νοεμβρίου)                                                                           2

4ήμερη στη Βουλγαρία (Σόφια) την Πρωτοχρονιά  (30-12-2014/2-1-2015).                                  2

Εδώ πρέπει να τονισθεί  η προετοιμασία και η ποιότητα των εκδρομών και η συμβολή του Γεν. Γραμματέως, υπευθύνου της οργάνωσης των  κ. Γιάννη Κοτσιάνη για δημόσιες ευχαριστίες.

Να τονισθεί η σημασία των εκδρομών. Επισκεφθήκαμε 8 κράτη και τουλάχιστο 20 πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις. Να επιδειχθούν οι φωτογραφίες της Αγ. Σοφίας και του Παρθενώνα.

Η δύναμη του Συλλόγου

 Όπως το έχουμε ξαναπεί ο Παγχαλκιδικός όλο και μεγαλώνει. Εφέτος στη δύναμη του προστέθηκαν άλλα 110 νέα μέλη και ο Α.Μ. εγγίζει το 1.500. Βέβαια έχουμε και διαγραφές λόγω θανάτων ή οικειοθελών αποχωρήσεω. Παρά ταύτα ο  αριθμός αυτός κατά την εκτίμησή μας είναι πολύ μικρός, σε σχέση με το μεγάλο αριθμό των Χαλκιδικιωτών που ζούμε στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική και σε σχέση με τους σκοπούς και την προσφορά του Παγχαλκιδικού στον τόπο και στους ανθρώπους του. ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ. Μόνο έτσι …..

Και ένα παράπονο. Οι δικηγόροι δεν ανταποκρίθηκα. Ούτε οι αυτοδιοικητικοί. Οι Δήμαρχοι ΟΛΟΙ ΜΕΛΗ  οι άλλοι όμως; τα μέλη των Δημ. Συμβουλίων στους οποίους στέλνουμε δωρεάν 50 τεύχη κάθε φορά πού είναι; 

Η λειτουργία της αιθούσης – γραφείων μας.

Αγαπητοί φίλοι και μέλη

Ο Παγχαλκιδικός μεγάλωσε. Πραγματοποιεί πολλές εκδηλώσεις και έχει μεγάλη κίνηση. Έγινε πολύ ζωντανός, πιο δραστήριος, και αναπτύχθηκε σε όλη τα Χαλκιδική με τα Παραρτήματα που ίδρυσε, με τις εκδηλώσεις που αποκέντρωσε. Γι’  αυτό έχει ανάγκη από δυνατή  γραμματειακή υποστήριξη, κυρίως ηλεκτρονική, και ταυτόχρονα έχει ανάγκη φροντίδας και ευπρεπισμού, της αίθουσας  αφού κάθε μέρα σχεδόν είναι γεμάτη με χορωδούς, χορευτές, γυναίκες, νεολαίους, επισκέπτες, ακροατές, θεατές των εκδηλώσεων κλπ. κλπ.

Ο Μεγάλος Ευεργέτης μας κ. Γεώργιος Βαγιωνάς έδωσε για άλλη μια φορά τη λύση στο πρόβλημα . Κατέβαλε τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές μιας υπαλλήλου και  είχαμε πάλι γραμματέα και φροντιστή της αίθουσας μαζί, την κ. Ολυμπία Σαμαρά  μέχρι τέλος Ιουνίου οπότε αποχώρησε λόγω αδείας τεκνοποιίας. Η ευγνωμοσύνη στο μεγάλο ευεργέτη μας εκφράζετια και πάλι σε όλους τους τόνους. 

Η αίθουσα διατίθεται στου Συλλόγους της Χαλκιδικής που τη ζητούν για χρήση. Ήδη την προηγούμενη Κυριακή είχαν εδώ τη Γεν. Συνέλευσή τους οι Ταξιαρχιώτες. Την επόμενη Κυριακή έχουν εδώ τη Γεν. Συνέλευσή τους οι Πολυγυρινοί, και πάει λέγοντας. Κάθε Κυριακή απόγευμα χορεύουν οι Πετροκερασιώτες.

(ΕΔΩ να ειπωθεί για την αίθουσα αν έρθει βολικά)

Επικοινωνία. Ο τρόπος επικοινωνίας με SMS (μηνύιιατα)

Σαν προοδευτικός οργανισμός   εγκαινιάσαμε από τετραετίας περίπου   έναν νέο σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας με SMS, δηλαδή με μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων. Όμως η εύρεση και καταγραφή των κινητών δε στάθηκε καθόλου εύκολο πράγμα. Παρά ταύτα καταρτίσαμε έναν κατάλογο κινητών απ’  τον οποίο λείπουν ακόμα  αρκετά.

 Όσοι δεν παίρνετε μηνύματα να μας το πείτε. Αν πάλι δεν ξέρετε να τα διαβάζετε τότε  δώστε μας έναν άλλο αριθμό, ενός παιδιού, εγγονιού κλπ. για να σας ενημερώνει στη συνέχεια.

Γραπτή ενημέρωση πλέον δεν γίνεται, Δηλαδή δε θα βρείτε στο γραμματοκιβώτιο σας  γράμμα του Παγχαλκιδικού.

Η ενημέρωση σήμερα γίνεται με δυο τρόπους

1) Μέσω του περιοδικού 2) Με τα  SMS, για ταχύτητα και  οικονομία .

Τα 1.000 μηνύματα με το κινητό κοστίζουν 50 ευρώ. Αντίθετα για να σταλεί π.χ. η πρόσκληση για τη σημερινή γενική συνέλευση σε 1.000 μέλη μας θα χρειαζόμασταν 1.000 ευρώ για ταχυδρομικά, για φακέλους, για φωτοτυπίες κλπ., χώρια ο κόπος και οι εργατώρες που απαιτούνται κάθε φορά.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός-ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Το γραφείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και οι περισσότερες υπηρεσίες διεκπεραιώνονται πλέον ηλεκτρονικά. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Γραμματέα μας την κ. Ολυμπία Σαμαρά , το μέλος του Δ.Σ. κ. Στέργιο Λυρτζή, τον κ. Γιώργο Διαμαντουλάκη και τον άρχοντα των ηλεκτρονικών μέσων τον κ. Δημήτρη Κυργιαφίνη για την πλήρη   ηλεκτρονική υποστήριξη που μας παρέχουν. Οι δύο τελευταίοι επιμελούνται και την ιστοσελίδα μας στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, πάντα ενημερωμήνη στο οποίο είναι αναρτημένα και όλα  τα τεύχη του Παγχαλκιδικού Λόγου.Επίσης ευχαριστίες οφείλονται στον Κώστα τον Τσολοδήμο, τον επόπτη των μικροφωνικών εγκαταστάσεων που με τις επεμβάσεις του μπορούμε και παρακολουθούμε θαυμάσια πλέον τις εκδηλώσεις σ' αυτήν την αίθουσα, η οποία πλέον είναι πλήρως εξοπλισμένη και τίποτα δεν της λείπει.

Τα τμήματα του Συλλόγου

Εφέτος λειτούργησαν κανονικά τέσσερα  τμήματα: Η χορωδία, το χορευτικό ενηλίκων, το χορευτικό νεολαίας και το τμήμα γυναικών.  Ας πούμε δυο λόγια για το καθένα.

Η χορωδία μας

Η χορωδία που την προσεχή άνοιξη συμπληρώνει επτά χρόνια ζωής. Ιδρύθηκε το 2008 από ον αείμνηστο πρόεδρο Βρασίδα Κυργιαφίνη  αποτέλεσε και τον χρόνο που πέρασε το πιο ζωντανό και δυνατό τμήμα του Συλλόγου. Με 52 τακτικούς χορωδούς συνέχισε τακτικότατα κάθε Τρίτη 8.00΄ -19.30΄ μ μ. τα μαθήματα πάντα με χοροδιδάσκαλο τον κ. Νίκο Καλαϊτζή, τον οποίο συγχαίρουμε και ευχαριστούμε για τους κόπους του και τη μεθοδική δουλειά του. 

Διοργανώσεις:

Το χρόνο που πέρασε ο Παγχαλκιδικός με δική του πρωτοβουλία διοργάνωσε δυο χορωδιακές συναντήσεις χορωδιών αποκλειστικά της Χαλκιδικής.:

1) Μία ( 9η στη σειρά) στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  (15 Μαρτίου 2014) με καλεσμένες τις χορωδίες: Πολυγύρου, Παρθενώνα, Κρήνης και Ν. Καλλικράτειας και

2) Και άλλη μία στη Μεγ. Παναγία (10η στη σειρά) υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη με καλεσμένες τις χορωδίες Μεγ. Παναγίας, Ιερισσού, Παλαιοχωρίου και Στανού. Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε και ο Γιάννης Μαρίνος για την πολύχρονη προσφορά του στον λαϊκό μαςπολιτισμό και κυρίως στο παραδοσιακό τραγούδι.

 Επίσης η χορωδία δέχθηκε πρόσκληση και πήρε μέρος σε χορωδιακές συναντήσεις:

Στη Μεθώνη Πιερίαςκαι 2 . Στο 30ό Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της Λέσχης Προσωπικού του ΟΤΕ  στις 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.με άλλες 23 χορωδίες. Εδώ σχόλιο για επιτυχία στην εμφάνιση.

 Εδώ ευχαριστίες στο μαέστρο μας κ. Νίκο Καλαϊτζή

Το χορευτικό τμήμα

Το χορευτικό, χωρισμένο σε δύο τμήματα λόγω του μεγάλου αριθμού χορευτών, λειτούργησε τη χρονιά που πέρασε κανονικά κάθε Τρίτη 6-8 μ.μ. με χοροδιδάσκαλο τον καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Θεόδωρο Φλώρο. Πιστεύουμε ότι στην άρτια και μεθοδική διδασκαλία του οφείλεται η πληθώρα των χορευτών που ήρθαν και εντάχθηκαν στο τμήμα. Γι' αυτό τον συγχαίρουμε και ευχαριστούμε δημόσια. ΄Οποιος τύχει και επισκεφθεί την Τρίτη το απόγευμα την αίθουσα αυτή θα δει τη ζωντάνια του Παγχαλκιδικού  εκατό περίπου  γυναίκες και άνδρες, να χοροπηδούν στα δυο τμήματα του χορευτικού και  να τραγουδούν στη χορωδία, να χαίρονται και ταυτόχρονα να συντηρούν την παράδοση . Και τότε θα πει χαλάλι.

Το χορευτικό πραγματοποίησε εφέτος 6 επίσημες εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις σε κωμοπόλεις και χωριά της Χαλκιδικής και όχι μόνο.

Στον Ταξιάρχη 8 Μαΐου, στα Πετροκέρασα 15 Ιουνίου, στο Βάβδο 28 Ιουνίου, στην Παλαιόχωρα 2 Αυγούστου, στη Σάνη 24 Αυγούστου και στη γλώσσα Σκοπέλου29-31 Αυγούστου.

Σε όλες τις εκδηλώσεις  εμφανίστηκε με το καινούργιο λάβαρο και τις καινούργιες φορεσιές που δώρισε ο  Ευεργέτης  του Συλλόγου κ. Δημήτριος Κων. Βλαχάκης το οποίο για αλλά μια φορά επαινούμε και ευχαριστούμε. ΄Ηδη καιρός είναι να ράψουμε και μια δεύτερη στολή γιατί μας έχουν παρασυνηθίσει κάθε φορά με την ίδια. Κάποιος νέος μερακλής χορηγός που αγαπάει τη Χαλκιδική όλο και θα βρεθεί. Περιμένουμε.

Το χορευτικό δέχεται προσκλήσεις από οποιονδήποτε φορέα. Ας το έχουμε υπόψη όλοι μας.Και ένα παράπονο…. Δεν καλείται. Οι Δήμαρχοι έχουν το λόγο

Το τμήμα γυναικών

Λειτούργησε κανονικά κάθε Πέμπτη απόγευμα 5-7 με αντικείμενα:

1. Το πρώτο εξάμηνο :Κατασκευή κοσμημάτων και εκμάθηση πλεξίματος με διδάσκουσα την κ. Άννα  Κομνιανίδου, η οποία δίδαξε αφιλοκερδώς και την ευχαριστούμε για άλλη μια φορά. και

2. Το δεύτερο εξάμηνο με κατασκευή χειροποίητων στολιδιών με την τεχνική του ντεκουπάζ και διδάσκουσα την κ. Γιοσμά Λιζέτα.

Στο τέλος κάθε περιόδου πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκθέσεις με επιτυχία. Σημειώνεται ότι τα έργα του τμήματος ντεκουπάζ πουλήθηκαν σε BAZAAR που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκ. 2014 στην αίθουσά μας και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν στο Σύλλογο Γονέων παιδιών με καρκίνο. ΄Ολοι ψώνισαν κάτι. Μερικοί μάλιστα ήταν αρκετά γενναιόδωοι. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε.

Επίσης την Πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα και πριν από τις διδασκαλίες της χειροτεχνίας, λειτούργησε όλο το χρόνο με επιτυχία και με συμμετοχή αρκετών γυναικών το τμήμα ανάγνωσης βιβλίων με συντονίστρια την φιλόλογο κ. Γεωργία Πούλου   (3 ευρώ συμμετοχή)

Πέρα από αυτές τις δραστηριότητες για την ενημέρωση των γυναικών πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς ιατρούς και όχι μόνο που αναφέρθηκαν στο κεφάλαιο ομιλίες.

 Το τμήμα νεολαίας

Δυστυχώς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Λίγες κοπέλες ήλθαν και αποτέλεσαν ένα τμήμα το οποίο ασχολείται με παραδοσιακούς χορούς, κάθε Δευτέρα βράδυ 8-9 μ.μ., με χοροδιδάσκαλο τον κ. Θεόδωρο Φλώρο. Η προσπάθεια συνεχίζεται.

( Δημοσιεύσαμε την απόφαση του Δ.Σ. στο περιοδικό και τις εφημερίδες, βγάλαμε ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, επιδοθήκαμε όλο το Δ.Σ. και όχι μόνο, στην ειδοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων νέων, αλλά  η προσέλευση δεν υπήρξε η αναμενόμενη. Προσήλθε ένας περιορισμένος αριθμός νέων τον οποίο όμως θεωρήσαμε αρκετό, το εκλάβαμε κάτι σαν μαγιά. Συγκροτήσαμε αμέσως τμήμα χορευτικό το οποίο με χοροδιδάσκαλο τον κ. Θεόδ. Φλώρο άρχισε να λειτουργεί κάθε Δευτέρα 8-9 μ.μ. Υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε το τμήμα. Ας στείλουμε τα παιδιά μας.)

Και μια που μιλάμε για νεολαία σας λέμε ότι ο Παγχαλκιδικός έχει στο ενεργητικό του και μια άλλη προσφορά προς τη νεολαία.

Ο Παγχαλκιδικος συνδιοργανωτής σε αγώνες στίβου στη Νικήτη (11-7-2014)

 Συνδιοργάνωσε και πάλι με τον Γ.Σ. η Σιθωνία  τους ετήσιους διεθνείς αθλητικούς αγώνες στίβου στη Νικήτη (11-7-2014) τα Σιθώνεια, και αθλοθέτησε  τα μετάλλια και τα κύπελλα που απονεμήθηκαν στους αθλητές.Επίσης διέθεσε και εφέτος τον ιατρό των αγώνων τον κ. Εμμ. Μπέη που είναι ήδη και πρόεδρος του ΟΠΑ του Δήμου Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ. Για την προσφορά του αυτή στην φετινή διοργάνωση  τιμήθηκε με ιδιαίτερη διάκριση την οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου από τη Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού κ.  Κυριακή Γιαννακίδου. Σχόλιο για τον κ. Νίκο Παπαδημητρίου, τη ψυχή των αγώνων.

 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ και ΟΙ  ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ 

Αναλυτικά θα τα ακούσετε από τον ταμία που θα ακολουθήσει. Εγώ θα κάνω δυο επισημάνσεις:

Το υπόλοιπο του παρελθόντος έτους 2013 όπως θα ακούστε ήταν 50.000. Εφέτος η πληθώρα των εκδηλώσεων, τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας και οι φόροι κλπ. δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να το αυξήσομε. ΄Ετσι ΕΣΟΔΑ και ΕΞΟΔΑ στις 31 Δεκ. 2014  σχεδόν ισοφαρίστηκαν και το υπόλοιπο στο ταμείο μας παραμένει σχεδόν το ίδιο το περυσινό δηλαδή 50.000 ευρώ περίπου, το οποίο φυλάγουμε ως κόρη οφθαλμού για να το χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο για αγορά της νέας αίθουσας που προγραμματίζουμε.

 Και τώρα δυο λόγια για τις συνδρομές, που είναι ο καημός και το πρόβλημα όλων των Συλλόγων που βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος.

1)Οι συνδρομές είναι το μόνο τακτικό έσοδο του Συλλόγου.

Επιχορηγήσεις πλέον δεν υπάρχουν.

2) Η συνδρομή παραμένει εδώ και είκοσι χρόνια  15 ευρώ. Την κρατάμε χαμηλή  για να μπορεί να την πληρώνει ο καθένας και ταυτόχρονα να μπορεί να πληρώνει και τη συνδρομή στο Σύλλογο του χωριού του. Διότι έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι …

3) Υπάρχουν μέλη που χρεωστούν συνδρομές για παρελθόντα έτη. Το Δ.Σ. και σ’  αυτή την περίπτωση αφού έλαβε υπόψη τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία προέβη σε διακανονισμό και ρύθμιση των οφειλών. ΄Ετσι σήμερα παραμένουν οι οφειλές των δύο τελευταίων ετών.

4)Σήμερα  δεν υπάρχει δικαιολογία για καθυστέρηση γιατί η εξόφληση  των συνδρομών γίνεται  μέσω της Τραπέζης ΠΕΙΡΑΙΩΣ στον αριθμό λογαριασμού του Συλλόγου που γράφεται στο περιοδικό. Παρέχεται όμως και  η ευχέρεια με ένα τηλεφώνημα στο Σύλλογο να έρθει αμέσως εντεταλμένο μέλος μας στο σπίτι ή στο γραφείο σας για είσπραξη. Επίσης έχουμε στα Παραρτήματα 18 αντιπροσώπους και 69 ανταποκριτές που δέχονται συνδρομές.Επομένως η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.

Αγαπητοί φίλοι

 Ο Παγχαλκιδικός μεγάλωσε πολύ και θα μεγαλώσει κι άλλο. Δεν διοικείται πλέον με προχειρότητες. Θέλει δουλειά, θέλει προσωπικό, εκσυγχρονισμό και προπαντός χρήματα. Γι' αυτό το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάθε μέλος είναι να εξοφλεί έγκαιρα τη συνδρομή του. Πέρα απ' αυτό το ελάχιστο, απαραίτητη είναι και η  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Τότε και μόνο τότε ο Σύλλογος  εκπληρώνει το σκοπό του. Αν πληρώνουμε όλοι τη συνδρομή, δε χρειάζονται άλλα χρήματα (1.000 Χ 15 =15.000 αρκούν και περισσεύουν.)

Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ 

Δε θα αναφερθώ εδώ  στη συμβολή τη έκδοσης του περιοδικού στη δυναμική που προσέδωσε στον Παγχαλκιδικό.Σύλλογο. Απλά λέγω ότι αυτό αποτελεί τον καθρέφτη και την ταυτότητα του Συλλόγου και χωρίς αυτό πλέον δεν νοείται Παγχαλκιδικός.

Τη χρονιά που πέρασε και για την οποία γίνεται η σημερινή λογοδοσία, κυκλοφόρησαν κανονικά  τέσσερα τεύχη και συμπληρώθηκαν έτσι  πέντε χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης κυκλοφορίας ανά τρίμηνο, την οποία γιορτάσαμε.

 ΄Εχουν εκδοθεί ήδη 20 τεύχη.

Τυπώσαμε τα πρωτοσέλιδα και  τα αναρτήσουμε ώστε να τα χαρούμε όλοι. (Να η πίνακας).

 Ο Παγχαλκιδικός για να τιμήσει και να ευχαριστήσει τους τρεις παράγοντες της επιτυχίας.

α) τους τακτικούς αρθρογράφους, β) τους χορηγούς και γ) τη συντακτική επιτροπή, οργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν τους στις  αρχές Δεκεμβρίου 2014, στην οποία έγινε απολογισμός του έργου,  εκφράσθηκαν συγχαρητήρια και ευχαριστίες αλλά και απόφαση για συνέχιση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό κυκλοφορεί σε 2.500 αντίτυπα και στέλνετε πάλι δωρεάν πέρα από τα μέλη, τους δωρητές και ευεργέτες του Συλλόγου, σε όλες τις Δημόσιες Αρχές του Νομού Χαλκιδικής και στις κορυφαίες της Θεσσαλονίκης. Στα Σχολεία όλων των βαθμίδων του Νομού, σε όλους του Δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους των πέντε Δήμων και  σε όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Χαλκιδικής, στις βιβλιοθήκες της Ελλάδος και σε μια σειρά φίλων του Συλλόγου και της Χαλκιδικής που αγωνίζονται και βοηθούν τη Χαλκιδική και το Σύλλογο και προσφέρονται  στις εκδηλώσεις που κάνουμε.

Δυο λόγια ευχαριστίας για τους παράγοντες της επιτυχίας της έκδοσης. 

ΟΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ 

Τιμή και ευχαριστίες ανήκουν σε όλους τους αρθρογράφους που προσφέρουν την πνευματική τους εργασία  και κοσμούν τις σελίδες του περιοδικού , του δίνουν σοβαρότητα, κύρος και ανεβάζουν τις μετοχές του Συλλόγου και της Χαλκιδικής. Σπουδαία  και ενδιαφέροντα κάθε φορά τα άρθρα,με μια ποικιλία εξαιρετική, αποσπούν κάθε φορά και καλύτερα σχόλια και έχουν καταστήσει τον Παγχαλκιδικό Λόγο έγκριτο περιοδικό της Χαλκιδικής. Άλλωστε είναι το μόνο παγχαλκιδικό περιοδικό που κυκλοφορεί με αυτή συχνότητα. Καθηγητές, ιατροί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, ανώτατοι αξιωματικοί ε.ε. και πλήθος επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων μαζί με απλούς ερευνητές και δοκιμιογράφους ανήκουν στη συγγραφική ομάδα του Παγχαλκιδικού Λόγου. ΄Ολους τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε δημόσια.

Και περιμένουμε. Τι περιμένουμε. Συνέχιση της προσφοράς…..

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Εδώ πρέπει να πούμε μια μεγάλη αλήθεια.  Η έκδοση του περιοδικού θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχαν οι ΧΟΡΗΓΟΙ. Και αυτό γιατί  η απαιτούμενη δαπάνη  αρκετά μεγάλη. 2.500 ευρώ κοστίζει το κάθε τεύχος, χώρια τα επί πλέον έξοδα για την αποστολή  του  κλπ. Μέχρι σήμερα όμως υπήρξαν φιλότιμοι Χαλκιδικιώτες και φορείς της Περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης που προσφέρθηκαν και με τις χορηγίες τους η έκδοση του περιοδικού υπήρξε ομαλότατη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ τους ΑΞΙΖΕΙ. Γι΄αυτό τα ονόματά τους  δημοσιεύονται σε κάθε τεύχος που κυκλοφορεί ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ και θα δημοσιεύονται εσαεί.

Οι χορηγοί για τα 4 τεύχη του έτους 2014 για το οποίο γίνεται ο παρών απολογισμός ήταν   ο Δήμος Αριστοτέλη (Δήμαρχος κ. Χρ. Πάχτας), ο κ. Ιωάννης Μίχος εξ ιδίων (σημερινός δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη), ο Σύλλογος Πολυγυρινών Θεσσαλονίκης και ο κ. Θωμάς Θεοδωρίδης εξ ημισείας και ο έμπορος αυτοκινήτων στα Ν. Μουδανιά κ. Χρήστος Διαμαντόγλου.

Και για το 22ο τεύχος που θα κυκλοφορήσει τέλος Φεβρουαρίου 2015 χορηγός δήλωσε ο Δήμαρχος Δήμου Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος (εξ ιδίων).

΄Ολους τους ευχαριστούμε εκ βαθέων και από καρδιάς. Και επαναλαμβάνουμε: Χωρίς τη δική τους χορηγία θα ήταν αδύνατη η έκδοση.

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  

Τη συντακτική επιτροπή  την αποτέλεσαν  οι καταξιωμένοι επιστήμονες: ΑΥΓΟΛΟΥΠΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ καθηγητής της αστρονομίας στο ΑΠΘ, ΚΑΡΑΜΙΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ φιλόλογος, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΌΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ μαθηματικός, ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ αρχαιολόγος, ΤΣΑΜΟΥΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ αρχιτέκτων, ΤΣΊΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, καθηγητής ιατρικής στο ΑΠΘ,  με την προεδρία του ομιλούντος ως προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου .

΄Ολοι τους συνεπείς και πρόθυμοι προσέφεραν τις γνώσεις και τη φροντίδα τους για την προετοιμασία της ύλης του περιοδικού και με το προσωπικό τους κύρος και την επιστημονική τους γνώσεις έβαλαν τη σφραγίδα τους για την άρτια  έκδοση και των είκοσι τευχών.

Δυο λόγια για τη διεκπεραίωση…….

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΟΙ

Ήδη περιοδικό για να γίνει εύχρηστο και να μη χάνεται δέθηκε με απόφαση του Δ.Σ. σε ΠΈΝΤΕ τόμους έναν για κάθε έτος για να κοσμούν τη βιβλιοθήκη κάθε Χαλκιδικιώτη. Το Δ.Σ. σας παρακαλεί να τους προμηθευτείτε όλοι.

Στόχος μας είναι ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ μαζί με ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ της Λαογραφικής Εταιρείας μας, να αποτελέσουν μελλοντικά την «Εγκυκλοπαίδεια της Χαλκιδικής».

Η ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ 

΄Όπως είπαμε ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος μεγάλωσε ήδη πολύ. Τα μέλη του  διπλασιάστηκαν και  συνεχώς αυξάνονται.

Προέκυψε αμέσως  η ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την καλύτερη επικοινωνία της Διοίκησης με τα μέλη και των μελών με τη Διοίκηση που βρίσκονται στις κωμοπόλεις και τα χωριά της χαλκιδικής για πληρέστερη και αμφίδρομη ενημέρωση και για να βρεθούμε  πιο κοντά στους Χαλκιδικιώτες και στη Χαλκιδική, πιο κοντά στους Συλλόγους και τους άλλους φορείς της, πιο κοντά στην κοινωνία όπου ζούμε για να αφουγκραζόμαστε καλύτερα τον παλμό της αλλά και να διευκολύνεται η δακίνηση του Παγχαλκιδικού Λόγου.

Για το λόγο αυτόν το Δ.Σ. στηριζόμενο και στις διατάξεις του Καταστατικού  ίδρυσε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στις κωμοπόλεις της Χαλκιδικής.

 Σε κάθε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ  ορίστηκε ως  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ του Συλλόγου, επίλεκτο τακτικό μέλος που διαμένει ή κατάγεται από εκεί, ο οποίος θα εκπροσωπεί τη Διοίκηση.

΄Ετσι ορίστηκαν 18 αντιπρόσωποι σε ισάριθμα Παραρτήματα (Να τα αριθμήσω).

Ταυτόχρονα σε κάθε χωριό ορίστηκε και ένας ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ για να συνδέει το χωριό με τον αντιπρόσωπο ή και με την ίδια τη διοίκηση. ΄Ετσι έχουμε και 69 ανταποκριτές. Η θητεία όλων ακολουθεί τη θητεία του Δ.Σ.

Με τη  νέα διοικητική δομή ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος κάνει ένα μεγάλο Α Ν Ο Ι Γ Μ Α. Βγαίνει πλέον από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης και αγκαλιάζει όλη τη Χαλκιδική. Είναι πανταχού παρών και γίνεται πραγματικά ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ. Τώρα είναι πλέον καιρός για αθρόα εγγραφή  νέων μελών ώστε αυτός να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο κύρος και δύναμη.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

(Προφορικά με ευχαριστίες για τον Σαραφιανό Καράβατο και τους καθηγητές που θα διδάξουν.

Του χρόνου θα το ξεκινήσουμε έγκαιρα.

Προγραμματισμός για το 2015

Γενικός στόχος είναι να διατηρήσουμε και να συντηρήσουμε όσα ως Σύλλογος κατακτήσαμε και δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «Το φυλάξαι τ’ αγαθά  χαλεπώτερον του κτήσασθαι».

Πέρα απ’  αυτό προγραμματίσαμε έργα και δράσεις που τα συνοψίσαμε σε έναν δωδεκάλογο:

1) Πρώτος επίκαιρος και επιτακτικός στόχος είναι να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη μεταξύ μας και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η οικονομία της πατρίδας μας βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο. Η ανεργία καλπάζει χτυπώντας την πόρτα κάθε οικογένειας. Η φτώχεια πληθαίνει. Η ακρίβεια και η μεγάλη φορολογία εξανεμίζει και το πιο γερό κομπόδεμα. Τα καζάνια στα συσσίτια των ενοριών βράζουν, για να σιτίσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Εμείς σαν μεγάλη οικογένεια, ας σφιχτοδεθούμε για να εξασφαλίσουμε αλληλοϋποστήριξη.

2) Δεύτερος στόχος: Να συνεχίσουμε τη  λειτουργία όλων των  τμημάτων: Χορευτικού, χορωδίας, γυναικείου και νεολαίας.

3) Να συνεχίσουμε τις ποιοτικές εκδηλώσεις, όπως και πέρυσι, στην αίθουσα του Συλλόγου με διαλέξεις, φιλολογικά βραδινά, παρουσιάσεις βιβλίων, επίκαιρες εορτές, ακροάσεις, μουσικών συνόλων, .διασκεδάσεις, παραστάσεις κλπ.

4) Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα των εκδρομών στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό., γιατί πιστεύουμε ότι οι εκδρομές προσφέρουν γνώσεις, χαλάρωση, ψυχαγωγία, δημιουργούν καινούργιες σχέσεις, σφιχτοδένουν τις παλιές φιλίες και γενικά γεμίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας.

5) Να διοργανώσουμε  χορωδιακές  συναντήσεις κατά το πρότυπο των περυσινών, που θεωρήθηκαν επιτυχημένες, με συμμετοχή  Χαλκιδικιώτικων χορωδιών.

6) Να οργανώσουμε τη βιβλιοθήκη μας και να την πλουτίσουμε με βιβλία που αναφέρονται στη Χαλκιδική  και με όσα έχουν γραφεί από Χαλκιδικιώτες με όποιο άλλο περιεχόμενο.

7) Να κάνουμε εκστρατεία για να διπλασιάσουμε τα μέλη μας με το σύνθημα: Κάθε μέλος να εγγράψει άλλο ένα και κάθε μέλος του δ.σ. και της ε.ε. να εγγράψει από δέκα νέα μέλη. Αιτήσεις ήδη  σας έχουν διανεμηθεί.

8) Να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη νέα διοικητική δομή του Συλλόγου, δηλαδή τα Παραρτήματα για να στερεωθεί ο θεσμός

9) Να συνεχίσουμε την έκδοση του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ με όσο το δυνατό βελτιωμένο περιεχόμενο αναζητώντας και εμείς και εσείς χορηγούς, και αρθρογράφους, χωρίς τους οποίους είναι αδύνατη η έκδοσή του αλλά και η κυκλοφορία του

10) Άφησα τελευταίο το μεγαλύτερο από τα έργα που προγραμματίσαμε για το 2014 για να το τονίσω περισσότερο.

Και αυτό δεν είναι αλλά παρά η απόκτηση μεγαλύτερης αίθουσας του Συλλόγου και η εξεύρεση νέας τουλάχιστο 200 τ.μ. γιατί αυτή πλέον δεν μας χωράει. Ο Παγχαλκιδικός μεγάλωσε και θα μεγαλώσει με την νέα οργανωτική δομή των Παραρτημάτων ακόμα περισσότερο. Το διαπιστώνουμε στις συνάξεις μας, στις γιορτές μας, στις πρόβες των τμημάτων μας, στη λειτουργία των αδελφών Χαλκιδικιώτικων Συλλόγων τους οποίους πρέπει να εξυπηρετούμε.

Αυτή η αίθουσα ήταν κατάλληλη για το Σύλλογο μέχρι σήμερα. Τώρα με τον υπερδιπλασιαμό των μελών και τη αθρόα προσέλευση στις εκδηλώσεις δεν μας εξυπηρετεί.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Το γνωρίζουμε. Αλλά γνωρίζουμε και τις ευκαιρίες που ευτυχώς ή δυστυχώς παρέχει η παρούσα περίοδος. Γι’  αυτό το προγραμματίσαμε και θα το επιχειρήσουμε.

 Πως θα το πετύχουμε; Ακούστε: Το αποθεματικό των 50.000 ευρώ του ταμείου μας το κρατάμε γι’  αυτόν το σκοπό. Σχεδιάζουμε στη συνέχεια να πουλήσουμε  αυτήν την αίθουσα και με την υποστήριξη ευπατρίδων συμπατριωτών που ελπίζουμε και αυτή τη φορά να υπάρξουν και με μικρό δάνειο αν χρειαστεί, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Ήδη έχουμε επισημάνει δυο επιλογές που βρίσκονται κάπου εδώ κοντά και σχεδόν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτουμε. Φιλοδοξία μας είναι στη νέα αίθουσα να στεγασθούν και όσοι Σύλλογοι της Χαλκιδικής δεν έχουν δική τους στέγη, ώστε αυτή να γίνει πραγματική Χαλκιδικιώτικη κυψέλη.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι

Για να υλοποιηθεί όλο αυτό το έργο που ακούσατε σε γενικές γραμμές δεν πιστεύω να αμφιβάλετε ότι καταβλήθηκε πολύς κόπος, ότι χρειάστηκαν ατέλειωτες ώρες απασχόλησης τις οποίες διέθεσε το Δ.Σ. και πολλά μέλη που μας στήριξαν. Σ΄ όλους αυτούς την επίσημη τούτη μέρα, το Δ.Σ. δι’ εμού εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια  και ευχαριστήρια.

Ευχαριστίες  εκφράζουμε και στους Μεγάλους Ευεργέτες, τους Ευεργέτες, στους Δωρητές και στους Χορηγούς του Παγχαλκιδικού Λόγου και   σε μια πλειάδα μελών και φίλων που καθένας με τον τρόπο του συνέβαλε στην παραγωγή του όλου έργου. Μεταξύ αυτών που συνέβαλαν είστε και  όλοι εσείς, τα μέλη, που με τον οβολό σας και τη συμμετοχή σας στηρίξατε την προσπάθεια, , οι διακινητές των περιοδικών που πόρτα πόρτα μοιράζουν το περιοδικό. Είναι  οι Αντιπρόσωποι και οι Ανταποκριτές στα Παραρτήματα, οι καθημερινοί εργάτες, οι συντηρητές των έργων του Συλλόγου και ένα πλήθος άλλων κλπ., κλπ.. Σας ευχαριστούμε όλους, σας συγχαίρουμε και σας καλούμε για τη συνέχιση της στήριξης του Συλλόγου .

Άφησα τελευταία έναν λόγο. Θέλω να εκφράσω με όλη μου την αγάπη τα θερμά μου συγχαρητήρια στα μέλη του Δ.Σ., του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω,  γιατί όλοι χωρίς εξαίρεση από τον Αντιπρόεδρο Πάνο Βερροιώτη, το Γεν, Γραμματέα Γιάννη Κοτσάνη, τον Ταμία Αβραάμ Παπαδόπουλο, τα μέλη κ. Θεόδωρο Τσαμούρη, Ζηνοβία Πάχτα, Μάχη Κωστοπούλου, Αστέριο Λυρτζή, και Μίνα Γιαννακάρη,  εργάσθηκαν, ίδρωσαν, έτρεξαν, ταξίδεψαν, έγιναν κοινοί μεταφορείς, ξενύχτησαν, ξόδεψαν εξ ιδίων, διέθεσαν ζωτικό χρόνο από την προσωπική τους ζωή, μερικές φορές λοιδορήθηκαν, όμως πάντα με θάρρος και όρεξη πορεύτηκαν στο δρόμο του καθήκοντος.

 Πορευτήκαμε σαν ένα σώμα, σαν μια συμπαγής ομάδα, δουλέψαμε αρμονικά με μεράκι σαν μια καλά λαδωμένη μηχανή και φέραμε αυτό το αποτέλεσμα.που ακούσατε. Η ομάδα αυτή ξαναθέτει υποψηφιότητα και απευθύνεται στην κρίση σας. ΄Ενα μόνο μέλος της αποχωρεί η κ. Ζηνοβία Πάχτα που υπηρέτησε με πάθος του Σύλλογο την οποία ευχαριστούμε ιδιαίτερα γιατί πράγματι της αξίζει.

Το αν είναι μεγάλο ή μικρό, πολύ ή λίγο, χρήσιμο ή όχι, εσείς σήμερα θα το κρίνετε. Εμείς πάντως έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι επιτελέσαμε το ΧΡΕΟΣ μας πλήρως. Ευελπιστούμε με τη δική σας στήριξη να συνεχίσουμε και με την ίδια δύναμη να πορευθούμε τη νέα χρονιά που ήδη ανέτειλε και να προσφέρουμε, περισσότερα και καλύτερα. Σας ευχαριστώ.

Από σήμερα το τραινάκι του Συλλόγου, αφού σταμάτησεγια λίγο για τον απολογισμό, όπως κάνει κάθε χρόνο το Γενάρη, ξεκινά και για τον επόμενο σταθμό με ένα νέο Δ.Σ. που θα προκύψει σε λίγο. Όλα του τα βαγόνια είναι γεμάτα Χαλκδικιώτες με αισιοδοξία και ελπίδα και ας ευχηθούμε να είναι μακρύς ο δρόμος και πάντα νέοι επιβάτες να ανεβαίνουν και νέα βαγόνια να προστίθενται και ελάχιστοι να κατεβαίνουν, κι όλο να σφυρίζει και να τρέχει να τρέχει σε όμορφους προορισμούς και να δίνει χαρά και ευτυχία στους επιβάτες, στους αγαπητούς μας συμπατριώτες στους Χαλκιδικιώτες.

  

Θεσσαλονίκη, Κυριακή 18-1-2015

Μιχαήλ Θεμ. Καρτσιώτης  πρόεδρος Δ.Σ.

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2023-2024

Έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών χορών, από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 18:00, όπου θα συναντηθούμε όλοι μαζί για να χωριστούμε σε τμήματα, με το νέο μας χοροδιδάσκαλο, τον κ. Ζέττα Γιάννη. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη 17:30 - 18:30 το 1ο τμήμα, 18:30 – 19:30 το 2ο τμήμα και το νεανικό τμήμα, το οποίο θα είναι δωρεάν και θα αποτελείται από χορευτές ηλικίες 18-40 ετών 19:30 – 20:30. Σας περιμένουμε όλους στην Εστία μας, στην οδό Μαντώς Μαυρογένους 23, στη Νέα Ελβετία, Χαριλάου Θεσσαλονίκη.
Καλή χορευτική χρονιά.
 
Το Δ.Σ.
 
 
   
 

10o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 12/8/2023 στην Παλαιόχωρα το 10ο Αντάμωμα χορευτικών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιόχωρας «Η Ελπίς», με τεράστια επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου. Στο φετινό Αντάμωμα συμμετείχαν εννιά χορευτικά από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Κοτσάνης , ο Γεν. Γραμματέας κ. Λυρτζής και το μέλος του Δ.σ. κ. Ζαμπόκα   Το Χορευτικό του Συλλόγου πραγματοποίησεμε πολύ καλή εμφάνιση. Την παράσταση έκλεψε το Νεανικό τμήμα του Χορευτικού ομίλου Πολυγύρου που χόρεψε γνωστούς Ελληνικούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

΄Ηταν μία υπέροχη εκδήλωση ,άριστα οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχώρας, την οποία παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου κ. Χρήστος Φυλαχτός

Το Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού συγχαίρει θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.