25ο ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Κυκλοφόρησε το 25ο τεύχος του περιοδικού ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ , επισήμου οργάνου του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, που ιδρύθηκε το 1903 από τον Πολυγυρινό ιατρό κ. Γεώργιο Παπανικολάου-Σκωτ, και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ και ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ σε όλες τις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων και ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ σε όλα τα χωριά της Χαλκιδικής.

Όπως είναι γνωστό η έκδοση του περιοδικού βασίζεται σε χορηγίες. Χορηγός του παρόντος τεύχους είναι ερίτιμη κ. Αγγελική Καραβάτου και η κόρη της, γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Κατερίνα, εις μνήμην του συζύγου και πατέρα τους, δασκάλου ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡ. ΚΑΡΑΒΑΤΟΥ από την Παλαιόχωρα,  επιτίμου μέλους του Παγχαλκιδικού, με τη ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από το θάνατό του.

Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στον ΄Αγιον ΄Ορος, Στο εξώφυλλό του απεικονίζεται η χερσόνησος του ΄Αθω και τα 20 μοναστήρια ενώ στο οπισθόφυλλο δημοσιεύεται μια συμβολική φωτογραφία του μοναχού  στο ακρότατο άκρο της χερσονήσου (Βίγλα) που ανεμίζει την ελληνική σημαία κάθε φορά που περνάει ελληνική μαχητικό αεροπλάνο και οι πιλότοι αντιχαιρετούν με ελιγμό.

Μετά το κύριο άρθρο της Διοικήσεως δημοσιεύονται εξαίρετα άρθρα  των τακτικών και εκτάκτων  συνεργατών, καθηγητών Πανεπιστημίου, φιλολόγων, θεολόγων, αρχαιολόγων, εκπαιδευτικών και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, που αναφέρονται στο Άγ. ΄Ορος:  Όπως Το ΄Αγιον ΄Ορος...καύχημα της Χαλκιδικής. Η πνευματική ακτινοβολία του Αγ. ΄Ορους. Πρόσωπο και μορφή του Αγιορείτη μοναχού. Ο Άγ. Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Η τέχνη στο ΄Αγ. ΄Ορος. Τα χειρόγραφα του Αγ. Όρους. Ο ουρανομήκης  Άθωνας (η ανάβαση). Περί Ρώσσων στο ΄Αγ. ΄Ορος. Τα μετόχια του Αγ. ΄Ορους. Σχέσεις Αγ. ΄Ορους και Βουλγαρίας(18-19 αι.). Η συμβολή του μετοχίου Παρθενών στο Μακεδονικό Αγώνα. Ο καπετάν Γιαγλής στο ΄Αγ. ΄Ορος. Η συμβολή του Αγ. ΄Ορους στους αγώνες του έθνους. Η Πορταϊτισσα. Η διατροφή των μοναχών.Τα μονοπάτια του Αγ. ΄Ορους κλπ.

Το τεύχος τυπώθηκε και πάλι σε 2.500 αντίτυπα, και αποστέλλεται δωρεάν, πέρα από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της Χαλκιδικής, στα Σχολεία όλων των βαθμίδων, σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς και στις Αρχές του τόπου, σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες της χώρας, στα μέσα ενημέρωσης κλπ. Μπορεί επίσης καθένας να το προμηθευτεί δωρεάν από τους κατά τόπους αντιπροσώπους και ανταποκριτές μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Το περιοδικό μπορείτε να το διαβάστε ηλεκτρονικά στο παρακάτω link:

http://www.panchalkidikos.gr/v2/attachments/article/189/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%84_25.pdf

Attachments:
Download this file (Παγχαλκιδικός_τ_25.pdf)Παγχαλκιδικός_τ_25.pdf[ ]9467 kB

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2023-2024

Έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών χορών, από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 18:00, όπου θα συναντηθούμε όλοι μαζί για να χωριστούμε σε τμήματα, με το νέο μας χοροδιδάσκαλο, τον κ. Ζέττα Γιάννη. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη 17:30 - 18:30 το 1ο τμήμα, 18:30 – 19:30 το 2ο τμήμα και το νεανικό τμήμα, το οποίο θα είναι δωρεάν και θα αποτελείται από χορευτές ηλικίες 18-40 ετών 19:30 – 20:30. Σας περιμένουμε όλους στην Εστία μας, στην οδό Μαντώς Μαυρογένους 23, στη Νέα Ελβετία, Χαριλάου Θεσσαλονίκη.
Καλή χορευτική χρονιά.
 
Το Δ.Σ.
 
 
   
 

10o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 12/8/2023 στην Παλαιόχωρα το 10ο Αντάμωμα χορευτικών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιόχωρας «Η Ελπίς», με τεράστια επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου. Στο φετινό Αντάμωμα συμμετείχαν εννιά χορευτικά από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Κοτσάνης , ο Γεν. Γραμματέας κ. Λυρτζής και το μέλος του Δ.σ. κ. Ζαμπόκα   Το Χορευτικό του Συλλόγου πραγματοποίησεμε πολύ καλή εμφάνιση. Την παράσταση έκλεψε το Νεανικό τμήμα του Χορευτικού ομίλου Πολυγύρου που χόρεψε γνωστούς Ελληνικούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

΄Ηταν μία υπέροχη εκδήλωση ,άριστα οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχώρας, την οποία παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου κ. Χρήστος Φυλαχτός

Το Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού συγχαίρει θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.