Μήνυμα για την φονική μάχη στην Αγία Αναστασία και την θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του, τον Ιούνιο του 1821

Συμπληρώνονται φέτος τον Ιούνιο, 200 χρόνια από την μάχη των Βασιλικών στην Αγία Αναστασία.

   Εκεί κάτω από το Μοναστήρι, ο Καπετάν Χάψας με τους ηρωικούς Χαλκιδικιώτες (63 ήταν από την Συκιά), συγκρούστηκαν με πολλαπλάσιες τουρκικές δυνάμεις και πέφτουν όλοι με τελευταίο τον Καπετάνιο στο πεδίο της τιμής, γράφοντας ιστορία απαράμιλλου ηρωισμού και θυσίας, εφάμιλλη εκείνων του Διάκου στην Αλαμάνα και του Παπαφλέσσα στο Μανιάκη, που όλοι γνωρίζουμε.

     Η επέτειος της μάχης θα γιορτασθεί και φέτος την Κυριακή 13 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα στο Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας και στο μνημείο του Καπετάν Χάψα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

     Για τα τιμήσει την επέτειο αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγχαλκιδικού επέλεξε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του http://panchalkidikos.gr/βίντεο με θέμα. Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική.

     Το βίντεο αυτό αφορά εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Οι μαθητές της Χαλκιδικής ανακαλύπτουν τα ίχνη του 1821 στον τόπο τους», που είχε συνολική διάρκεια 3 μήνες και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση στις 22/4/2021. Συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί και 278 μαθητές

     To παραγόμενο έργο κάθε σχολείου ήταν ένα ολιγόλεπτο βίντεο με θέμα την Επανάσταση στη Χαλκιδική το 1821. Όλα τα βίντεο εντάχθηκαν σε ένα συνολικό έργο, το οποίο μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (link) http://dim-olynth.chal.sch.gr/kpe/200_21/story_html5.html

Ξεκινάμε πατώντας ΕΙΣΟΔΟΣ κάτω από την Ελληνική σημαία

Στη συνέχεια εμφανίζεται ο χάρτης της Χαλκιδικής

Πατώντας κλικ στα σύμβολα που εμφανίζονται σε κάποια χωριά που συμμετείχαν το/τα σχολείο/α τους, στο συλλογικό αυτό έργο, θα μπορέσετε να δείτε το παραγόμενο έργο κάθε σχολείου.

     Την εκπαιδευτική δράση συνδιοργάνωσαν το 1ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας και οι Δ/σεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής. Συνεργάστηκε επίσης η εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

                                                      Το Διοικητικό Συμβούλιο        

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Παγχαλκιδικού Συλλόγου,
Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 31/5/2023 και ώρα 20:00 στο θέατρο του πάρκου της Ν. Ελβετίας (Χαριλάου),
θα πραγματοποιηθεί Μουσικοχορευτική Εκδήλωση με τραγούδια, χορούς και έθιμα της πατρίδας μας.
 
Στην εκδήλωση συμμετέχουν :

·      Η Χορωδία και τα Χορευτικά του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

·      Η Χορευτική Ομάδα του Ιερού Ναού  Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης

·      Το Χορευτικό του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Θεσ/νίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης»

·      Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Αστερίου Τράκα

Σημειώνουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου.


Η παρουσία σας θα μας  τιμήσει ιδιαίτερα.

          

               Για τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο

Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Κοτσάνης                Αστέριος Λυρτζής

 

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ

Προετοιμασία του χορευτικού μας για τις παραστάσεις που θα δώσει τις επόμενες μέρες. 26-28/5 στο 5ο φεστιβάλ Θάσου και 31/5 στο θεατράκι της Νέας Ελβετίας Χαριλάου, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογός μας. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν επίσης η παραδοσιακή ορχήστρα του Αστερίου Τράκα, το χορευτικό των Φίλων της Παράδοσης, η χορευτική ομάδα του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών, η χορωδία του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και πολλές άλλες εκπλήξεις και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.