ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 201ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ 19-6-2022

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

Με κάθε λαμπρότητα, γιορτάστηκε και φέτος την Κυριακή 19 Ιουνίου, στο Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στο χώρο του μνημείου, η 201η Επέτειος της Φονικής Μάχης των Βασιλικών, η θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του, καθώς και η πυρπόληση του Μοναστηριού και η σφαγή του τότε Ηγουμένου Μακαρίου και των λοιπών μοναχών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Αρχιερατικού Μνημοσύνου, έγιναν από τον Ηγούμενο της Μονής Μητροπολίτη Μηλίτου κ.κ. Απόστολο τα αποκαλυπτήρια της αγιογραφίας -σύνθεσης που τοποθετήθηκε στην είσοδο του καθολικού, με την αναπαράσταση των παραπάνω γεγονότων. Σημειώνουμε ότι η αγιογραφία –σύνθεση ήταν εξώφυλλο του 49ου τεύχους του Παγχαλκιδικού Λόγου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε το Μέλος του Δ.Σ. κ. Απόστολος Στρατής.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου. Τελετάρχης της Εκδήλωσης ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Παγχαλκιδικού κ. Αστέριος Λυρτζής.

Τον φετινό εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνια:

 • Από την Ελληνική Βουλή η Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Κυριακή Μάλαμα
 • Από την Περι. Ενότητα Χαλκιδικής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Γιώργος
 • Από το Δήμο Θέρμης ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος
 • Από το Δήμο Κασσάνδρας η Δήμαρχος κ. Αναστασία Χαλκιά
 • Από το Δήμο Πολυγύρου ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Σιμώνης
 • Από το Δήμο Σιθωνίας ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Ζήσιος
 • Από το Δήμο Εμμανουήλ Παπά Σερρών ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Νότας
 • Ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Στρατηγός κ. Σωτήριος Κωστάκογλου
 • Από την Ελληνική Αστυνομία ο Υποδιευθυντής της Δ/νσης Χαλκιδικής
 • Από το Πυροσβεστικό Σώμα ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χαλκιδικής
 • Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής κ. Νικόλαος Βασιλάκης
 • Από την Κοινότητα Συκιάς η Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σιθωνίας κ. Μαρία Λαθούρη –Πάργα
 • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλαρινού κ. Γεώργιος Γαλαρινιώτης
 • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών κ. Αστέριος Καρακώτας
 • Εκπρόσωπος της Κοινότητας Εμμανουήλ Παπά κ. Ιωάννης Καρανάσιος
 • Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμμ. Παππά Θεσ/νίκης κ. Ιωάννης Ιορδανίδης
 • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ταξιαρχιωτών κ. Αστέριος Λυρτζής
 • Ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» κ. Ιωάννης Κοτσάνης

 

Στην εκδήλωση εκτός των παραπάνω παρευρέθηκαν, ο Βουλευτή Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος Χαλκιδικής κ. Αικ. Ζωγράφου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμης κ. Τσολάκης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι,ο πρόεδρος της Κοινότητας Λειβαδίου κ. Δημ. Γουδήρας, η Υπέυθυνη του Τμήματος Παιδείας και Πολιτισμού του ΥΜΑΘ κ. Ζαφειρούλα Μυλωνά, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, Μέλη και φίλοι του Παγχαλκιδικού καθώς και μέλη του Δ.Σ., το επίτιμο μέλος του Παγχαλκιδικού και Κοσμήτορας του μνημείου κ. Αστ. Σαμαράς κ.α.

Παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες μαθητών με τις σημαίες από το Δημοτικό Σχολείο Γαλάτιστας με συνοδό τον δάσκαλο κ. Αστ. Δούμπο, από το Γυμνάσιο και Λύκειο της Γαλάτιστας με συνοδό την καθηγήτρια κ. Σαλαγκούδη Ανδρονίκη και από το Λύκειο των Βασιλικών με συνοδό τον καθηγητή κ. Χρήστο Βογιατζή.

Το Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού Ευχαριστεί θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Σημειώνουμε επίσης, ότι μετά από 20 περίπου χρόνια, η εκδήλωση φέτος πραγματοποιήθηκε σε διαφορετική ημερομηνία με το ολοκαύτωμα των Βασιλικών, που γίνεται στην ομώνυμη κωμόπολη, μετά από Πρωτοβουλία του Δημάρχου Θέρμης κ. Θ. Παπαδόπουλου και σύμφωνη γνώμη της Περιφ. Ενότητας Χαλκιδικής και του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Έτσι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί κάτοικοι των Βασιλικών με τον Αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο της Κοινότητας, Κοινοτικούς Σύμβούλους και μαθητές των σχολείων.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής προσέφερε κέρασμα στους προσκεκλημένους σε καφετέρια στην Γαλάτιστα.

Το μεσημέρι Μέλη και Φίλοι του Παγχαλκιδικού Συλλόγου γευμάτισαν και γλέντησαν συνοδεία ζωντανής μουσικής σε εστιατόριο στον Χολομώντα.

Παραθέτουμε παρακάτω τον Πανηγυρικό Λόγο που εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Αγ. Αναστασίας από το Μέλος του Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού κ. Απόστολο Στρατή, Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού ε.α.. Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΝ 19-6-2022.pdf (panchalkidikos.gr)

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο facebook του Συλλόγου

IMG 4684 1

 

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

54ο ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 54ο τεύχος του Παγχαλκιδικού Λόγου, μηνών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023, το οποίο επισυνάπτεται.
Στις έγχρωμες μεσαίες σελίδες του παρουσιάζεται το Τετράδιο-Λεύκωμα, που εξέδωσε ο Σύλλογος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821 και μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές των Σχολείων της Χαλκιδικής.

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1821-2021

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1821-2021

200 χρόνια από την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821

«Η συμβολή της Επανάστασης στην έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα»

     Αγαπητά μέλη και φίλοι του Παγχαλκιδικού,

Ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος εξέδωσε ένα κομψό-ελκυστικό Τετράδιο-Λεύκωμα, στο οποίο αναφέρονται σε συντομία τα σπουδαιότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική, με εικόνες, ιστορικά κείμενα, δημοτικά τραγούδια και φωτογραφίες των μνημείων που έστησε διάσπαρτα η μικρή μας πατρίδα, για να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους γενναίους προγόνους μας.

Το Τετράδιο - Λεύκωμα εκδόθηκε μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χαλκιδικής, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τυπώθηκε σε 15.000 αντίτυπα, τα οποία το Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού προώθησε σε όλα τα Σχολεία του Νομού, για να δοθούν στους μαθητές ,μαθήτριες και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Χαλκιδικής.

Σκοπός της έκδοσης, η ανάδειξη της αγνοημένης Επανάστασης της Χαλκιδικής του 1821. Δημιουργήθηκε δε με την προσδοκία ότι θα αποτελέσει κίνητρο για μια καλύτερη προσέγγιση της μεγαλειώδους εκείνης συμμετοχής της Χαλκιδικής στην Ελληνική Επανάσταση.

Το Τετράδιο-Λεύκωμα μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω LINK

                                                             To Διοικητικό Συμβούλιο