ΠΑΓΚΡΗΤΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, ΟΠΟΥ ΧΟΡΕΨΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ

Συμμετοχή του χορευτικού του Παγχαλκιδικού Συλλόγου στην 34η Παγκρήτια Έκθεση τοπικών προϊόντων. Χόρεψε τραγούδια της Βόρειας Χαλκιδικής, τα οποία μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=-hJsMWxRzmE . O Γενικός Γραμματέας του Παγχαλκιδικού και υπεύθυνος του χορευτικού Λυρτζής Αστέριος αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα του συλλόγου, στα 120 χρόνια λειτουργίας του και στο παρακάτω σύντομο βιογραφικό του συλλόγου και του χορευτικού
Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ιδρύθηκε το 1903 για να βοηθήσει αρχικά τον Μακεδονικό Αγώνα από Χαλκιδικιώτες, με πρωτοπόρο τον Πολυγυρινό γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Έκτοτε αποτελεί ένα ζωντανό σωματείο με χιλιάδες μέλη που υπηρετεί την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό της Χαλκιδικής, της Μακεδονίας και γενικά της Πατρίδας μας. Για τους σκοπούς αυτούς πραγματοποιεί ποικίλες πνευματικές, εθνικές, πολιτιστικές, ενημερωτικές και λοιπές εκδηλώσεις.
Στα πλαίσια της πολύπλευρης δράσης του, εκδίδει εδώ και 13 χρόνια ανελλιπώς, το έγκυρο τριμηνιαίο περιοδικό ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, για την προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας. Το περιοδικό εκδίδεται σε 2.500 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν.
Πέρα από τον κοινωνικό, εθνικό, πολιτιστικό χαρακτήρα του. Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» έχει προσφέρει, δωρεάν στην Χαλκιδική στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην Ελλάδα γενικότερα τέσσερα μεγάλα έργα τα οποία κατασκευάστηκαν με δική του δαπάνη, από συνδρομές και χορηγίες των μελών του.
1. Ανήγειρε το 1997 τον ορειχάλκινο ανδριάντα του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του (ύψους 5μ) που έπεσαν στην φονική μάχη των Βασιλικών στις 10 Ιουνίου 1821 (δαπάνη 40.000.000. δρχ)
2. Έστησε το 2003 την ορειχάλκινη προτομή του ιδίου ήρωα, του Καπετάν Χάψα στην πλατεία της οδού Βούλγαρη (ΔΑΠΑΝΗ 25.000 ΕΥΡΩ)
3. Ανήγειρε το 2010 τον ορειχάλκινο ανδριάντα του πανεπιστήμονα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗ ύψους 5,20 μ. στον αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που χαιρετίστηκε από το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, γιατί ήταν κάτι που έλειπε και επιτέλους αποκτήθηκε, (δαπάνη 130.000 ΕΥΡΩ).
4. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται δυναμικά με την συμβολή της επανάστασης της Χαλκιδικής το 1821, στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα.
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο κ. Ιωάννης Κοτσάνης. Ο Σύλλογος έχει ιδιόκτητα γραφεία, και λειτουργεί στο χώρο τους διάφορα τμήματα. Ένα από αυτά είναι το χορευτικό που συγκροτήθηκε πριν δώδεκα χρόνια. Έχει 40 χορευτές χωρισμένους σε δύο τμήματα. Χοροδιδάσκαλος είναι ο κ. Περικλής Διαμαντής και υπεύθυνοι λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Αστέριος Λυρτζής και το μέλος του Δ.Σ. Απόστολος Στρατής.
Σκοπός του είναι η διατήρηση της Ελληνικής και ιδιαίτερα της Χαλκιδικιώτικης λαϊκής χορευτικής και μουσικής παράδοσης, γι’ αυτό χορεύει χορούς από όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στη Βουδαπέστη. Είναι πάντα πανέτοιμο και πρόθυμο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση.
Τα τραγούδια που θα χορέψουμε είναι από την περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής:
1. Καρσιλαμάς
2. Λενιώ
3. Ήρθαν καράβια στον γιαλό
4. Ένας κοντός κοντούτσικος
5. Μιλουδα
6. Χασαπιά

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ψυχιατρικής-Ψυχογηριατρικής του Α.Π.Θ. κ. Αναστασίας (Τέτας) Κώνστα, στην Εστία μας, αίθουσα Βρασίδα Κυριαφίνη, την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19:00

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ 2024

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 25 η  Μαρτίου 1821, ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ, τίμησε την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 τους ήρωες του 1821, με την
κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Καπετάν Χάψα, που βρίσκεται στην
ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης , τέρμα Βούλγαρη.
Η προτομή του Χαλκιδικιώτη ήρωα Καπετάν Χάψα, που φιλοτεχνήθηκε από τον
γλύπτη κ. Γεώργιο Τσιάρα, στήθηκε στον χώρο αυτό το έτος 2006 με δαπάνη του
Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Η γύρω πλατεία, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Θεσσαλονίκης ονομάστηκε πλατεία ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ. 
Το στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Κοτσάνης.
Παρευρέθηκαν η αντιπρόεδρος κ. Ζαμπόκα ,ο Ταμίας κ. Παπαδόπουλος και τα μέλη
του Δ.Σ. κ. Αλεξάδρου και κ. Μητσιά. Επίσης ο Επίτιμος πρόεδρος κ. Καρτσιώτης
το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου, κ. Κωστοπούλου και μέλη του
Συλλόγου.