ΠΑΓΚΡΗΤΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, ΟΠΟΥ ΧΟΡΕΨΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ

Συμμετοχή του χορευτικού του Παγχαλκιδικού Συλλόγου στην 34η Παγκρήτια Έκθεση τοπικών προϊόντων. Χόρεψε τραγούδια της Βόρειας Χαλκιδικής, τα οποία μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=-hJsMWxRzmE . O Γενικός Γραμματέας του Παγχαλκιδικού και υπεύθυνος του χορευτικού Λυρτζής Αστέριος αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα του συλλόγου, στα 120 χρόνια λειτουργίας του και στο παρακάτω σύντομο βιογραφικό του συλλόγου και του χορευτικού
Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ιδρύθηκε το 1903 για να βοηθήσει αρχικά τον Μακεδονικό Αγώνα από Χαλκιδικιώτες, με πρωτοπόρο τον Πολυγυρινό γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Έκτοτε αποτελεί ένα ζωντανό σωματείο με χιλιάδες μέλη που υπηρετεί την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό της Χαλκιδικής, της Μακεδονίας και γενικά της Πατρίδας μας. Για τους σκοπούς αυτούς πραγματοποιεί ποικίλες πνευματικές, εθνικές, πολιτιστικές, ενημερωτικές και λοιπές εκδηλώσεις.
Στα πλαίσια της πολύπλευρης δράσης του, εκδίδει εδώ και 13 χρόνια ανελλιπώς, το έγκυρο τριμηνιαίο περιοδικό ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, για την προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας. Το περιοδικό εκδίδεται σε 2.500 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν.
Πέρα από τον κοινωνικό, εθνικό, πολιτιστικό χαρακτήρα του. Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» έχει προσφέρει, δωρεάν στην Χαλκιδική στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην Ελλάδα γενικότερα τέσσερα μεγάλα έργα τα οποία κατασκευάστηκαν με δική του δαπάνη, από συνδρομές και χορηγίες των μελών του.
1. Ανήγειρε το 1997 τον ορειχάλκινο ανδριάντα του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του (ύψους 5μ) που έπεσαν στην φονική μάχη των Βασιλικών στις 10 Ιουνίου 1821 (δαπάνη 40.000.000. δρχ)
2. Έστησε το 2003 την ορειχάλκινη προτομή του ιδίου ήρωα, του Καπετάν Χάψα στην πλατεία της οδού Βούλγαρη (ΔΑΠΑΝΗ 25.000 ΕΥΡΩ)
3. Ανήγειρε το 2010 τον ορειχάλκινο ανδριάντα του πανεπιστήμονα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗ ύψους 5,20 μ. στον αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που χαιρετίστηκε από το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, γιατί ήταν κάτι που έλειπε και επιτέλους αποκτήθηκε, (δαπάνη 130.000 ΕΥΡΩ).
4. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται δυναμικά με την συμβολή της επανάστασης της Χαλκιδικής το 1821, στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα.
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο κ. Ιωάννης Κοτσάνης. Ο Σύλλογος έχει ιδιόκτητα γραφεία, και λειτουργεί στο χώρο τους διάφορα τμήματα. Ένα από αυτά είναι το χορευτικό που συγκροτήθηκε πριν δώδεκα χρόνια. Έχει 40 χορευτές χωρισμένους σε δύο τμήματα. Χοροδιδάσκαλος είναι ο κ. Περικλής Διαμαντής και υπεύθυνοι λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Αστέριος Λυρτζής και το μέλος του Δ.Σ. Απόστολος Στρατής.
Σκοπός του είναι η διατήρηση της Ελληνικής και ιδιαίτερα της Χαλκιδικιώτικης λαϊκής χορευτικής και μουσικής παράδοσης, γι’ αυτό χορεύει χορούς από όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στη Βουδαπέστη. Είναι πάντα πανέτοιμο και πρόθυμο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση.
Τα τραγούδια που θα χορέψουμε είναι από την περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής:
1. Καρσιλαμάς
2. Λενιώ
3. Ήρθαν καράβια στον γιαλό
4. Ένας κοντός κοντούτσικος
5. Μιλουδα
6. Χασαπιά

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

Φθινοπωρινή Συνεστίαση με τον Μανώλη Μητσιά. Κυριακή 26/11/2023

            Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Φθινοπωρινή Συνεστίαση του Συλλόγου μας, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 ώρα 13.00 στο πολυτελές κέντρο ALLEA στην WATERLAND, στους Ταγαράδες, με αφορμή την συμπλήρωση των 120 χρόνων από την ίδρυση του Παγχαλκιδικού.

            Στην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο συμπατριώτης μας, μέλος του Παγχαλκιδκού , ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ, που για 50 ολόκληρα χρόνια λάμπει στο Μουσικό στερέωμα της πατρίδας μας.

            Τετρακόσια περίπου άτομα, αψήφησαν το κρύο και κατέκλυσαν την αίθουσα του κέντρου για να απολαύσουν τον καταξιωμένο πανελληνίως για την καλλιτεχνική του πορεία και για το ήθος του, αγαπητό συμπατριώτη από τα Δουμπιά.

            Με φρενήρη χειροκροτήματα και θερμές εκδηλώσεις υποδέχτηκε το κοινό στο πάλκο τον Μανώλη Μητσιά που αμισθί προσφέρθηκε να ψυχαγωγήσει τους συμπατριώτες του.

            Ο Γενικός Γραμματέας κ. Αστέριος Λυρτζής άνοιξε την εκδήλωση με χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Κοτσάνης υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον καλλιτέχνη, επισημαίνοντας το εύρος του ανδρός, το τραγουδιστικό ύφος και το ανθρώπινο ήθος, καθώς και την ‘’ευλογία’’ να ερμηνεύσει κολοσσούς της Ελληνικής Ποίησης και να συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες.

            Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο προσέφερε στον καλλιτέχνη ειδική τιμητική πλακέτα για την μακροχρόνια προσφορά του στο Ελληνικό τραγούδι που υπηρετεί με συνέπεια σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας.

            Το καθαρό τραγουδιστικό πρόγραμμα περιελάμβανε μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες του καλλιτέχνη, συνοδεία της πολυμελούς καταπληκτικής ορχήστρας εμπείρων μουσικών που συνεπήραν το κοινό. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η σύμπραξη της Χορωδίας μας, υπό τον νέο Δάσκαλο κ. Στέφανο Κωφίδη, με τον καλλιτέχνη, που τραγούδησαν από κοινού Χαλκιδικιώτικα και Μακεδονίτικα τραγούδια.

            Ακολούθησε παρουσίαση των δώρων της Λαχειοφόρου Αγοράς με ιδιαίτερο ξεχωριστό τρόπο από τα Μέλη του Δ.Σ. Χρήστο Παυλούδη και Κοκόνη Ζαμπόκα. Λίστα με τα ονόματα των δωρητών, υπήρχε σε όλα τα τραπέζια, τους οποίους το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά. Επίσης ευχαριστεί θερμά όλους και όλες που φρόντισαν για την πώληση των λαχνών και τους παρευρισκόμενους, μέλη και φίλους του Συλλόγου ,που αγόρασαν όλα τα λαχεία.

            Στην συνέχεια πάλι ο Μανώλης Μητσιάς, με την θεϊκή – λυγερή και νεανική ακόμη φωνή του, τραγούδησε χορευτικά κυρίως τραγούδια με τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν μαζικά.

            Μετά την αποχώρηση του σπουδαίου καλλιτέχνη περίπου στις 16.30, ακολούθησε τραγουδιστικό πρόγραμμα από την ορχήστρα και την χαριτόβρυτη τραγουδίστρια Σοφία μέχρι αργά το απόγευμα.

            Στην συνεστίαση μετείχαν πλην των μελών και φίλων του Συλλόγου, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Αντιπεριφερειάρχης υποδομών και δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας, ο τ. Υπουργός και τ. Δήμαρχος κ. Χρήστος Πάχτας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Γεώργιος Εμμανουήλ, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς κ. Βάσω Νικολέτου, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης, ο πρόεδρος των Πετροκεράσων κ. Καλαφάτης, η νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αρναίας κ. Ειρήνη Γιαννούση, Δημοτικοί και Κοινοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Αριστοτέλη και Πολυγύρου, σύσσωμο το Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού κ.ά.

            Αξίζει να σημειωθεί επίσης η άριστη ποιότητα του ήχου, από τα μηχανήματα των Αφων Τσικούρη από την Ορμύλια. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το υπέροχο κέντρο ALLEA, το καταπληκτικό και πλούσιο φαγητό, καθώς η άψογη και ταχεία εξυπηρέτηση.

            Σύσσωμο το Δ.Σ. πρωτοστάτησε με τον επιμερισμό ευθυνών στην άριστη οργάνωση της συνεστίασης.

            Μανώλη σ’ ευχαριστούμε.

                                                                               ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 13:ΟΟ ΚΕΝΤΡΟ ALLEA ΣΤΗΝ WATERLAN

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Παγχαλκιδικού, Ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος οργανώνει φθινοπωρινή συνεστίαση με τον μεγάλο

τραγουδιστή , αγαπητό συμπατριώτη μας και επίλεκτο μέλος του Παγχαλκιδικού Μανώλη Μητσιά , την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ώρα 13.00 στο πολυτελές κέντρο ΑLLEA στην WATERLAND στους Ταγαράδες.
Ο Μανώλης Μητσιάς που για πενήντα ολόκληρα χρόνια λάμπει στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Ελλάδας και όχι μόνο , θα έρθει με την ορχήστρα του κοντά μας για να μας συντροφέψει και να μας τραγουδήσει, με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.
Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή, τηλ.6973425944 (κ. Οικονόμου), 6945294699 (κ. Παυλούδης) και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να τακτοποιηθούν οι θέσεις.
Τιμή πρόσκλησης 30 Ευρώ το άτομο. Περιλαμβάνει πλήρες μενού (πρώτο , δεύτερο πιάτο, σαλάτα, τυριά, γλυκό ) και απεριόριστη
κατανάλωση ποτών και αναψυκτικών.
Θα υπάρξει λεωφορείο για την μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης που θα ξεκινήσει από Πλατεία Χάψα ώρα 12.30.- Η ώρα επιστροφής θα ανακοινωθεί στο κέντρο .
Σας περιμένουμε
Το Διοικητικό Συμβούλιο