ΠΑΓΚΡΗΤΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, ΟΠΟΥ ΧΟΡΕΨΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ

Συμμετοχή του χορευτικού του Παγχαλκιδικού Συλλόγου στην 34η Παγκρήτια Έκθεση τοπικών προϊόντων. Χόρεψε τραγούδια της Βόρειας Χαλκιδικής, τα οποία μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=-hJsMWxRzmE . O Γενικός Γραμματέας του Παγχαλκιδικού και υπεύθυνος του χορευτικού Λυρτζής Αστέριος αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα του συλλόγου, στα 120 χρόνια λειτουργίας του και στο παρακάτω σύντομο βιογραφικό του συλλόγου και του χορευτικού
Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», ιδρύθηκε το 1903 για να βοηθήσει αρχικά τον Μακεδονικό Αγώνα από Χαλκιδικιώτες, με πρωτοπόρο τον Πολυγυρινό γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου. Έκτοτε αποτελεί ένα ζωντανό σωματείο με χιλιάδες μέλη που υπηρετεί την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό της Χαλκιδικής, της Μακεδονίας και γενικά της Πατρίδας μας. Για τους σκοπούς αυτούς πραγματοποιεί ποικίλες πνευματικές, εθνικές, πολιτιστικές, ενημερωτικές και λοιπές εκδηλώσεις.
Στα πλαίσια της πολύπλευρης δράσης του, εκδίδει εδώ και 13 χρόνια ανελλιπώς, το έγκυρο τριμηνιαίο περιοδικό ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, για την προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας. Το περιοδικό εκδίδεται σε 2.500 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν.
Πέρα από τον κοινωνικό, εθνικό, πολιτιστικό χαρακτήρα του. Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» έχει προσφέρει, δωρεάν στην Χαλκιδική στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην Ελλάδα γενικότερα τέσσερα μεγάλα έργα τα οποία κατασκευάστηκαν με δική του δαπάνη, από συνδρομές και χορηγίες των μελών του.
1. Ανήγειρε το 1997 τον ορειχάλκινο ανδριάντα του Καπετάν Χάψα και των παλικαριών του (ύψους 5μ) που έπεσαν στην φονική μάχη των Βασιλικών στις 10 Ιουνίου 1821 (δαπάνη 40.000.000. δρχ)
2. Έστησε το 2003 την ορειχάλκινη προτομή του ιδίου ήρωα, του Καπετάν Χάψα στην πλατεία της οδού Βούλγαρη (ΔΑΠΑΝΗ 25.000 ΕΥΡΩ)
3. Ανήγειρε το 2010 τον ορειχάλκινο ανδριάντα του πανεπιστήμονα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗ ύψους 5,20 μ. στον αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που χαιρετίστηκε από το σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, γιατί ήταν κάτι που έλειπε και επιτέλους αποκτήθηκε, (δαπάνη 130.000 ΕΥΡΩ).
4. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται δυναμικά με την συμβολή της επανάστασης της Χαλκιδικής το 1821, στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα.
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο κ. Ιωάννης Κοτσάνης. Ο Σύλλογος έχει ιδιόκτητα γραφεία, και λειτουργεί στο χώρο τους διάφορα τμήματα. Ένα από αυτά είναι το χορευτικό που συγκροτήθηκε πριν δώδεκα χρόνια. Έχει 40 χορευτές χωρισμένους σε δύο τμήματα. Χοροδιδάσκαλος είναι ο κ. Περικλής Διαμαντής και υπεύθυνοι λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Αστέριος Λυρτζής και το μέλος του Δ.Σ. Απόστολος Στρατής.
Σκοπός του είναι η διατήρηση της Ελληνικής και ιδιαίτερα της Χαλκιδικιώτικης λαϊκής χορευτικής και μουσικής παράδοσης, γι’ αυτό χορεύει χορούς από όλη την Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ στη Βουδαπέστη. Είναι πάντα πανέτοιμο και πρόθυμο να ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση.
Τα τραγούδια που θα χορέψουμε είναι από την περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής:
1. Καρσιλαμάς
2. Λενιώ
3. Ήρθαν καράβια στον γιαλό
4. Ένας κοντός κοντούτσικος
5. Μιλουδα
6. Χασαπιά

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2023-2024

Έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών χορών, από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 18:00, όπου θα συναντηθούμε όλοι μαζί για να χωριστούμε σε τμήματα, με το νέο μας χοροδιδάσκαλο, τον κ. Ζέττα Γιάννη. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη 17:30 - 18:30 το 1ο τμήμα, 18:30 – 19:30 το 2ο τμήμα και το νεανικό τμήμα, το οποίο θα είναι δωρεάν και θα αποτελείται από χορευτές ηλικίες 18-40 ετών 19:30 – 20:30. Σας περιμένουμε όλους στην Εστία μας, στην οδό Μαντώς Μαυρογένους 23, στη Νέα Ελβετία, Χαριλάου Θεσσαλονίκη.
Καλή χορευτική χρονιά.
 
Το Δ.Σ.
 
 
   
 

10o ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 12/8/2023 στην Παλαιόχωρα το 10ο Αντάμωμα χορευτικών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιόχωρας «Η Ελπίς», με τεράστια επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου. Στο φετινό Αντάμωμα συμμετείχαν εννιά χορευτικά από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Κοτσάνης , ο Γεν. Γραμματέας κ. Λυρτζής και το μέλος του Δ.σ. κ. Ζαμπόκα   Το Χορευτικό του Συλλόγου πραγματοποίησεμε πολύ καλή εμφάνιση. Την παράσταση έκλεψε το Νεανικό τμήμα του Χορευτικού ομίλου Πολυγύρου που χόρεψε γνωστούς Ελληνικούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

΄Ηταν μία υπέροχη εκδήλωση ,άριστα οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοχώρας, την οποία παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος Πολυγύρου κ. Χρήστος Φυλαχτός

Το Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού συγχαίρει θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.