ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 203ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Αγ. Αναστασίας η 203η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821. Στη μάχη εκείνη οι Χαλκιδικιώτες Επαναστάτες, μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες με αρχηγό τον Καπετάν Κάψα (Χάψα) πολέμησαν με απαράμιλλη ανδρεία με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, και έπεσαν όλοι στο πεδίο της μάχης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο και τον Δήμο Πολυγύρου, τίμησαν και φέτος την θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του , καθώς και το ολοκαύτωμα της Αγίας Αναστασίας. Οι εκδηλώσεις έγιναν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής στο Καθολικό του ομώνυμου Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του Μνημείου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα

Στο καθολικό της Μονής τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών καθώς και του Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγούμενου της Ι. Μονής και άλλων κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά την πυρπόληση της Ι. Μονής.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από τη φιλόλογο κ. Μαρία Καραμπατάκη η οποία καθήλωσε και γοήτευσε. τους παρευρισκομένους. Χωρίς γραπτό κείμενο, ανέλυσε τα γεγονότα της μάχης και αναφέρθηκε στην συμβολή της Επανάστασης της Χαλκιδικής το 1821, στην έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα, η οποία δυστυχώς ελάχιστα αναφέρεται στα σχολικά βιβλία.

Στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η απαγγελία ποιήματος για τον Καπετάν Χάψα   από τον μαθητή του Γυμνασίου Βασιλικών, Αθανασίο – Παΐσιο Παπουτσάκη.

Ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του μνημείου από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Tην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος και Κυριακή Μάλαμα, η οποία εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή, η
Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, οι Δήμαρχοι Πολυγύρου Κασσάνδρας, και Εμμανουήλ Παππά Σερρών, οι Αντιδήμαρχοι Σιθωνίας Θέρμης και Πολυγύρου, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη ,ο εκπρόσωπος του Στρατηγού του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, Γαλάτιστας, Γαλαρινού, Βασιλικών και Λιβαδίου, 
καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

 Περισσότερες φωτογραφίες στο facebook του Συλλόγου

20240616 100435

20240616 111857

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ 5-8/7/2024

Από 5 Ιουλίου έως 8 Ιουλίου το χορευτικό τμήμα του Παγχαλκιδικού Συλλόγου παραβρέθηκε στο γραφικό νησί της Αλοννήσου, για να συμμετάσχει στο 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών, που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια εκεί.

Ο πολιτισμός για μια ακόμη φορά ένωσε φίλους της παράδοσης και της μουσικής από διάφορα μέρη της πατρίδας μας παρουσιάζοντας το κάθε χορευτικό τμήμα χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου του φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές. Ο έμπειρος πια διοργανωτής της εκδρομής Γενικός Γραμματέας του Παγχαλκιδικού Συλλόγου και υπεύθυνος των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Στέργιος Λυρτζής ετοίμασε μια ακόμη αξέχαστη εκδρομή (μέχρι την επόμενη!) για όλους τους τυχερούς που μπόρεσαν να πάρουν μέρος. Η κάθε λεπτομέρεια είχε προβλεφθεί κάνοντας το ταξίδι απολαυστικό από κάθε άποψη. Σε αυτό συνέβαλε φυσικά όλη η ομάδα με την καλή διάθεση και τη συνέπειά της. Η ομάδα που ¨κερδίζει¨ δεν αλλάζει και προσαυξάνεται!

Άξια αναφοράς είναι και η διοργάνωση από την πλευρά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου με ακούραστο ενορχηστρωτή τον Πρόεδρο Παναγιώτη Τσουκανά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σημαντικός αρωγός στάθηκε η εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του όμορφου νησιού που βοήθησαν, ώστε να διεξαχθεί η εκδήλωση με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο και να λυθεί οποιαδήποτε εκκρεμότητα προέκυπτε χωρίς να σταθεί εμπόδιο για κανένα χορευτικό συγκρότημα. Εντύπωση μας έκανε πως ο εθελοντισμός δεν γνωρίζει σε αυτό το νησί ηλικία, αφού πραγματικά πήραν μέρος κάτοικοι κάθε ηλικιακής ομάδας από μαθητές δημοτικού μέχρι και άτομα κάποιας ώριμης ηλικίας με μεγάλη εμπειρία, όπως η δική μας αξιολάτρευτη συνοδός Έντυ Τζουάνου! Η συμβολή τους αξιομνημόνευτη!

Βέβαια, σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον χαρισματικό χοροδιδάσκαλο μας Γιάννη Ζέττα, που ακούραστος, με μεράκι και ταλέντο κατάφερε να μας οργανώσει στο έπακρον, ώστε η χορευτική εμφάνισή μας να ξεχωρίσει και να συζητηθεί για άλλη μία εκδήλωση!!!

Το ρεπορτάζ έγραψε το μέλος της χορευτικής ομάδας Κατερίνα Δημητρακούδη

 

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ 2024

Ένα μικτό τμήμα χορευτών, από τα τρία τμήματα του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», συμμετέχει στο 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών της Αλοννήσου στις 5,6,7 Ιουλίου