Πρώτη συνάντηση χορωδιών Χαλκιδικής

ΘΕΜΑ: 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τετάρτη 11 Μαϊου 2011- Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 και ώρα 7.30΄μ.μ. στο κινηματοθέατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (έναντι του Λευκού Πύργου) θα πραγματοποιηθεί η 1ησυνάντηση χορωδιών της ΧαλκιδικήςΣ’  αυτή θα λάβουν μέρος οι χορωδίες:

 

  • Της ΄Ενωσης Βαβδινών Θεσσαλονίκης «Ο Νικόλαος Γερμανός»
  • Του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης
  • Του Πολιτιστικού Συλλόγου Ο ΦΑΡΟΣ Ν. Μουδανιών
  • Του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου Αρναίας του Δήμου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»
  • Του Παγχαλκιδικού Συλλόγου. Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Κάθε χορωδία θα πει πέντε τραγούδια από τα οποία τα δύο υποχρεωτικά θα είναι παραδοσιακά που τραγουδιούνται στη Χαλκιδική.

Η ιδέα, η πρωτοβουλία και η όλη οργάνωση ανήκει στον Παγχαλκιδικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ο οποίος ανέλαβε και τη σχετική δαπάνη.

Την εκδήλωση υποστηρίζει, με την παραχώρηση της αίθουσας, το Πολιτιστικό Κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε σημείωμα που είναι καταχωρημένο στη τελευταία σελίδα του προγράμματος της εκδήλωσης του Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού Συλλόγου γράφει:

Σημερινός στόχος της εκδήλωσης είναι η αλληλογνωριμία των χορωδιών μας, η τέρψη των ακροατών-πατριωτών και φίλων μας και η δοκιμή-διερεύνηση της δυνατότητας για συνέχιση των χορωδιακών συναντήσεων.

Απώτερος στόχος είναι η καθιέρωση των συναντήσεων αυτών με όλες τις χορωδίες της Χαλκιδικής,σε ετήσια  βάση, στις πόλεις και στα χωριά μας, ώστε να συμβάλουμε όσο μπορούμε  καλύτερα στην ανάδειξη του πολιτιστικού προσώπου της Χαλκιδικής.

Μέσα από αυτή τη δράση θα διασωθεί  καλύτερα και θα διαδοθεί περισσότερο το παραδοσιακό τραγούδι, που καλλιεργήθηκε στον τόπο μας, όσο κανένα άλλο είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας. Πέρα από αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στους συμπατριώτες και φίλους μας να απολαμβάνουν ποικίλα χορωδιακά ακούσματα,   που με τόσο κόπο προετοιμάζουν οι χορωδίες μας,  με ατέλειωτες και συνεχείς πρόβες, χρόνια τώρα.

Το μουσικό αποτέλεσμα που παράγεται από τις χορωδίες μας είναι κρίμα να μην το γεύονται οι πατριώτες μας, έστω και με τις ατέλειές του,  γιατί είναι προϊόν πολλού κόπου και κυρίως γιατί είναι αυθεντικό, σαν το γάργαρο νεράκι των πηγών του Χολομώντα. Εμείς που τραγουδάμε το παραδοσιακό τραγούδι, το ακούμε από βρέφη στις κούνιες μας και έχει ζυμωθεί με την ψυχή μας.

Ένα μικρό δείγμα, εμπλουτισμένο και με άλλα μη παραδοσιακά τραγούδια, θα ακουσθεί στην εκδήλωση από νέες αλλά κι από  παλιές και δοκιμασμένες ξακουστές χορωδίες με πολλές  περγαμηνές. Ελπίζουμε να μπει  κάποιο θεμέλιο.  ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ.

Το Δ.Σ. του ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Διεύθυνση

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
Μαντώς Μαυρογένους 23
542 49
Τηλ. 2310 32 38 39
Φαξ 2310 32 61 08
6946 470 157
6972 464 991
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία νέα

54ο ΤΕΥΧΟΣ ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 54ο τεύχος του Παγχαλκιδικού Λόγου, μηνών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023, το οποίο επισυνάπτεται.
Στις έγχρωμες μεσαίες σελίδες του παρουσιάζεται το Τετράδιο-Λεύκωμα, που εξέδωσε ο Σύλλογος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821 και μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές των Σχολείων της Χαλκιδικής.

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1821-2021

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1821-2021

200 χρόνια από την Επανάσταση της Χαλκιδικής το 1821

«Η συμβολή της Επανάστασης στην έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα»

     Αγαπητά μέλη και φίλοι του Παγχαλκιδικού,

Ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος εξέδωσε ένα κομψό-ελκυστικό Τετράδιο-Λεύκωμα, στο οποίο αναφέρονται σε συντομία τα σπουδαιότερα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική, με εικόνες, ιστορικά κείμενα, δημοτικά τραγούδια και φωτογραφίες των μνημείων που έστησε διάσπαρτα η μικρή μας πατρίδα, για να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους γενναίους προγόνους μας.

Το Τετράδιο - Λεύκωμα εκδόθηκε μετά από έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χαλκιδικής, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τυπώθηκε σε 15.000 αντίτυπα, τα οποία το Δ.Σ. του Παγχαλκιδικού προώθησε σε όλα τα Σχολεία του Νομού, για να δοθούν στους μαθητές ,μαθήτριες και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Χαλκιδικής.

Σκοπός της έκδοσης, η ανάδειξη της αγνοημένης Επανάστασης της Χαλκιδικής του 1821. Δημιουργήθηκε δε με την προσδοκία ότι θα αποτελέσει κίνητρο για μια καλύτερη προσέγγιση της μεγαλειώδους εκείνης συμμετοχής της Χαλκιδικής στην Ελληνική Επανάσταση.

Το Τετράδιο-Λεύκωμα μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω LINK

                                                             To Διοικητικό Συμβούλιο